Učenici i ove školske godine u zamjenskim školama

25.08.2021.

07:01

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Obnova škola

Obnova škola

Foto: HTV / HRT

U potresu koji je pogodio Zagreb u ožujku prošle godine oštećeno je 175 odgojno-obrazovnih objekata. Gotovo godinu i pol nakon toga još se obnavlja jedan učenički dom i 13 škola, čiji će učenici i ovu školsku godinu započeti u zamjenskim školama.

Obnova škola

Obnova škola

Foto: HTV / HRT

Dvorište Osnovne škole "Dr. Ivan Merz" prekriveno građevnim materijalom. U zgradi - radovi u punom jeku. Povratak u školu željno iščekuju svi.

Prema europskim propisima, škola je ojačana kako bi mogla izdržati i mogući jači potres.

- Kompletna konstrukcija cijele škole je proračunata na treću razinu kao što je i propisano Pravilnikom. Sva škola je ojačana obostrano, potvrdio je glavni nadzorni inženjer na obnovi škole dr. Ivana Merza Igor Hranilović.

I na Osnovnoj školi Ksavera Šandora Đalskog radovi u punom zamahu. Umjesto u svojoj, učenici će i ove godine sjediti u klupama zamjenskih škola.

- Kao i prošle godine bit će organiziran prijevoz, dakle grad Zagreb ga organizira u sve te tri škole i taj dio kao i suradnja s te tri škole funkcionira besprijekorno, potvrdio je ravnatelj OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu - Mario Keča.

Iako su prvi započeli obnovu škole, kraj radova još se ne nazire, ističe ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog.

- Prije devet tjedana obnova je stala odlukom konzervatora koji su tražili drugačiji način obnove. Radovi su stali na izljevanju betona, istaknuo je ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu - Damir Jelenski.

Sedamnaest mjeseci nakon zagrebačkog potresa još se obnavlja pet osnovnih škola, osam srednjih te jedan učenički dom.

Kako bi se poštovali novi rokovi, angažirani su i dodatni stručnjaci.

- Dodatno angažirani inženjeri konstrukcije napravili su neku ekspertizu za 1. Ekonomsku školu u Medulićevoj ulici i to gradilište je ovaj tjedan ponovno otvoreno, krenulo s radovima, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet.

Dok radovi na njihovim školskim zgradama ne budu gotovi, više od 3800 zagrebačkih učenika i dalje će biti podstanari u zamjenskim školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!