Sindikat pravosudne policije: Zadovoljni smo ponudom

05.06.2023.

Zadnja izmjena 13:04

Autor: I.Z./HRT

Krešo Jelenko

Krešo Jelenko

Foto: HTV / HRT

Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) razmotrit će idućih dana sa članovima sindikata ponudu Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU) oko povećanja plaća, izvijestio je glasnogovornik SSPH Jelenko Krešo nakon sastanka s resornim ministrom Ivanom Malenicom.

 Ponuda se čini fer i korektna


 Predstavnici sindikata kazali su da su dobili određene ponude, koje će članstvo razmotriti. Ponuda je na tragu one, koju je dao predsjednik Vlade Andrej Plenković reprezentativnim sindikatima.

- Za sada nam se ponuda čini fer i korektna, poručio je predstavnik Sindikata pravosudne policije Jelenko Krešo.  

Nije želio reći ništa detaljnije, ali je samo otkrio da je ponuda približna onoj koju su tražili. No, sve ovisi o koeficijentom pojedinih zaposlenika.

Rekao je kako bi pojedincima plaća narasla za deset posto,14 ili 15 posto. Povećanje neće ići kroz koeficijent, već kroz dodatak i to u netto iznosu.

Ljudi s najnižim plaćama, osjetit će najviše povećanje plaća.

Obećanje za zapošljavanje stotinjak novih policajaca 


Predstavnik pravosudnih policajaca vjeruje da će članstvo do kraja tjedna odlučiti o ponudi. Krešo je istaknuo da je štrajk ''uvijek opcija koja stoji na stolu'' te da će se o mogućoj obustavi rada konzultirati s predsjedništvom SSPH i članovima sindikata.

- Mi nismo reprezentativni sindikat, ne ovisimo o dogovoru s premijerom i nismo potpisali da ćemo do 1. rujna šutjeti, kazao je. 

Također su dobili obećanje da će se zapošljavati i novi kadrovi, njih stotinjak.

Povećanje bi, ako članstvo prihvati, išlo već od mjeseca lipnja.

- To bi premosnica do izrade novog Zakona o plaćanju, poručio je.

- Pojedinci nas nazivaju marginalnim članovima, ali mi se nadamo dogovoru na obostrano zadovoljstvo, dodao je. 

Postoji dobra volja ministra Malenice i Vlade


SPPH je izvijestio u petak kako postoji dobra volja ministra Malenice i Vlade da se udovolji zahtjevima pravosudnih policajaca te da će se štrajku odazvati 97 posto članova sindikata.

Premijer Andrej Plenković najavio je nakon sastanka sa sindikatima da će od lipnja za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama rasti plaće od 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima s najmanjim plaćama, do 20 posto, a i regres od 300 eura primijenit će se na sve.

- Ova odluka bi se već primjenjivala za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju, naglasio je.

Ovime će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici koji danas štrajkaju.

Pravosudni službenici koji traže povećanje plaća u ponedjeljak su započeli sa štrajkom koji će nastaviti do ispunjenja zahtjeva, a to je povećanje plaća od 400 eura, poručili su iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) te su izvijestili kako su dobili poziv resornog ministra za sastanak u ponedjeljak poslijepodne.

Sastanak s resornim ministrom uslijedit će nakon što je Županijski sud u Zagrebu danas  izrekao presudu kojom je odbio Vladin zahtjev za zabranu štrajka pravosudnih djelatnika zbog većih plaća.

Presuda zagrebačkog Županijskog suda o zakonitosti štrajka je nepravomoćna te postoji žalbeni rok i pravo na žalbu, a SDLSN najavljuje štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!