12:28 / 09.02.2021.

Autor: Andrea Vatavuk/Vlatka Kalinić/Dnevnik/IMS/HRT

Ostavka prorektorice, još jedan udarac za Borasa

Ostavka prorektorice

Ostavka prorektorice

Foto: HTV / HRT

Nakon što je Ministarstvo znanosti tražilo hitan nadzor nad radom Sveučilišta u Zagrebu, stiglo je i tumačenje da je jednom od prorektora nezakonito produljen radni odnos. Ubrzo još jedan udarac za rektorat - neopoziva ostavka prorektorice koja se ne slaže s načinom na koji Damir Boras upravlja Sveučilištem.

Najbliži suradnik zagrebačkog rektora, 71-godišnji prorektor Ante Čović ulazi u drugu akademsku godinu nezakonitog rada, tvrde u Nezavisnom sindikatu znanosti. Na to su rektora prvi put upozorili sredinom prošle godine.

- Sad smo posebno upozorili dodatno jer smo bili obaviješteni da se prorektor Čović sprema u daljnje produljenje nezakonitog radnog odnosa, ističe Vesnica Garašić, predsjednica Velikog vijeća Sindikata znanosti.

Tražili smo tumačenje i resornog ministarstva.

- Za osobe koje su na dan 30. srpnja 2013. godine bile u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole, njihov radni odnos prestaje najkasnije istekom akademske godine u kojoj navršavaju 70 godina života.

Jedna od prorektorica svojom neopozivom ostavkom itekako je uputila poruku.  

- U Vašim namjerama ne vidim dobru volju da Sveučilište s Vama na čelu nađe adekvatna rješenja za ozbiljne izazove s kojima se već duže vrijeme suočava i čije nerješavanje, po mojem skromnom mišljenju, ozbiljno narušava kvalitetu najvećeg Sveučilišta u Republici Hrvatskoj.

O tom problemu trebalo je raspravljati i najviše stručno tijelo zaduženo za sustav znanosti, ali je ta tema u posljednji tren skinuta s dnevnog reda, kaže njegov član čiji je mandat jučer istekao.

- Ti ljudi žele ostati na pozicijama iz jednostavnog razloga što kad odu u mirovinu gube sve privilegije. To je razlog. Kod nas ima ekstremno malo vrhunskih znanstvenika koji stvarno istinski moraju ostati na radnome mjestu, govori Neven Vidaković, bivši član Nacionalnog Vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!