20:12 / 01.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Boras: Nisam našao uporišta za pokretanje postupka

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

U nizu prijava studentica protiv profesora zbog seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja pojavilo se i svjedočanstvo bivše studentice zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Ona tvrdi i da je izjavu o neprimjerenom ponašanju jednog profesora predočila tadašnjoj upravi Fakulteta. Istodobno, u medijima su se pojavile informacije da je tog profesora rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, iako je navodno bio upoznat s prijavom, nagradio statusom profesora emeritusa. 

- Nakon očitovanja profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju, kao čelnik Sveučilišta nisam sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka u odnosu na deponiranu izjavu članice Odsjeka pred Etičkim povjerenstvom. Izjava ima bitnih nedostataka da bi mogla poslužiti kao uporište za pokretanje etičkog postupka, stoji u priopćenju Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu.

- Na sveučilištu i na samom fakultetu postoji hijerarhija, profesori su uvijek iznad studenata i sama činjenica da je netko imao dovoljno hrabrosti dići se i nešto reć protiv svojeg profesora, definitivno upućuje na to da je nečega potencijalno bilo i da se to treba istražiti i ne olako shvatiti!, kaže Norma Trkovnik, studentska pravobraniteljica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!