Sindikat "Zajedno" peticijom traži korekciju koeficijenata sestrama

19.02.2023.

13:17

Autor: Hina/HRT/A.S.

Peticijom traži korekciju koeficijenata sestrama

Peticijom traži korekciju koeficijenata sestrama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sindikat "Zajedno" medicinskih sestara i tehničara prikupio je u dva tjedna oko 2.000 potpisa na peticiju kojom se traže priznavanje visoke stručne spreme magistrama i magistrima sestrinstva u patronažnoj i hitnoj službi, jedinicama intenzivne skrbi i operacijskim blokovima. 

Na tim radnim mjestima mogu raditi isključivo magistre sestrinstva s diplomom, no visoka stručna sprema im se ne priznaje pri obračunu plaće, te ih se mjesečno zakida za 200 do 300 eura, upozorava u priopćenju sindikat koji okuplja oko 3.500 medicinskih sestara i tehničara. 

Potpisivanje peticije završava idući tjedan, nakon čega će je uručiti ministru zdravstva Viliju Berošu sa zahtjevom da se otvore pregovori o koeficijentima magistara sestrinstva, rekla je Hini sindikalna povjerenica Lucija Petrik. 

U Hrvatskoj su zaposlene 2.763 medicinske sestre s visokom stručnom spremom, a 30 posto njih radi u patronaži, hitnoj, na intenzivnoj ili operacijskim blokovima.

Petrik: Anomalije u sustavu razlog odlaska medicinskih sestara u inozemstvo

Izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u javnim službama iz srpnja prošle godine jasno je navedeno da koeficijent sestre u operacijskom bloku iznosi 1,571, a on je u realnosti 1,1640, ističe Sindikat te dodaje da je slična situaciju u patronaži i na hitnoj.

- Nedopustivo je da se za određene poslove traži visoka sprema, a onda se ta sprema ne priznaje pri obračunu i isplati plaća, istaknula je Petrik koja je pokrenula potpisivanje peticije u zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske.

Sindikat traži i da se ispravi netransparentnost u sustavu jer sada, tvrdi Petrik, glavne sestre se ne odabire putem natječaja, već ih direktno imenuje ravnatelj zdravstvene ustanove.

- Koeficijent su dobile osobe koje su podobne ili su na neki drugi način došle do te pozicije. Događa se da te osobe nemaju traženu stručnu spremu pa ih domovi zdravlja ili druge ustanove šalju na dodatno školovanje, kaže sindikalna povjerenica.

Dodaje i da bi Dom zdravlja Zagrebačke županije ove godine trebao raspisati natječaj za glavnu sestru.

 - No, mi se ne možemo javiti, jer znamo koja se osoba trenutno educira za to mjesto, čija je žena i otkud je maknuta jer je imala 11 prijava za mobing, rekla je Petrik.

Kaže i da peticiju nisu potpisali samo članovi sindikata, već i liječnici, i drugi koji ih podržavaju.

- Ako je 2.000 potpisa ministru malo, doći ćemo mu gore pred Ministarstvo sa svim tim ljudima, pa da vidimo, poručuje te ističe da su takve anomalije u sustavu jedan od razloga zašto medicinske sestre, koje većinom plaćaju školovanje iz vlastitog džepa, odlaze iz Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!