U planu dvadesetak specijalističkih usavršavanja medicinskih sestara i tehničara

15.02.2023.

11:37

Autor: I.B./Hina

Medicina je više od posla

Medicina je više od posla

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ove godine počinje prvo specijalističko usavršavanje stotinjak medicinskih sestara u hitnoj medicini, a u pripremi je još 20-ak specijalizacija koje će tom kadru donijeti veću odgovornost, ali i veće plaće, doznaje se u Hrvatskoj komori medicinskih sestara (HKMS).

Specijalističko usavršavanje trajat će jednu godinu, nakon čega će sestre i tehničari preuzeti dio posla liječnika, povećat će im se odgovornost i kompetencije, a u Komori očekuju i da će im plaće porasti za 25 do 30 posto, rekao je HINA-i predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

U planu je dvadesetak novih specijalizacija, među kojima i one iz onkologije, kardiologije i hematologije. U Komori očekuju da bi mogle početi već 2024., a cilj im je i da medicinske sestre same ne plaćaju specijalizaciju.

Povjerenstvo za sestrinstvo pri Ministarstvu zdravstva (MIZ) krajem prošle godine pokrenulo je pripremu izrade planova i programa specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara.

Komora je pozvala sestrinska stručna društva da joj do početka ožujka dostave prijedloge programa specijalizacija i prijenosa kompetencija na sestre.

Potrebno izmijeniti zakonske i podzakonske akte

Na temelju tih prijedloga, MIZ će pripremiti plan i program specijalističkog usavršavanja. Za uvođenje medicinskih sestara - specijalista bit će, uz donošenje Programa specijalizacija, potrebno izmijeniti i odgovarajuće zakonske i podzakonske akte, kažu u Komori.

Ovaj će proces u zdravstvo uvesti medicinske sestre napredne stručnjake u sestrinskoj njezi koje će biti formalno obrazovane i osposobljene iznad razine sestre s općom edukacijom te će imati i specijalističke licence za rad.

Sukladno svojim kompetencijama, preuzet će niz kompetencija i postupaka od liječnika (tzv. task shifting).

U Komori navode da slična praksa postoji i u drugim europskim državama poput Danske, Nizozemske i Švedske.

Proces je već pokrenut za područje hitne medicine te je početkom 2023. raspisan natječaj za 300-tinjak specijalizacija iz hitne medicine. Ove godine će specijalizirati njih prvih sto, a sva su sredstva osigurana Nacionalnim planom oporavka i otpornosti.

Riječ je o jednogodišnjem specijalističkom usavršavanju prvostupnika sestrinstva koji rade u Timu 2 već i sada bez liječnika, ali bez ikakvih samostalnih ovlasti.

Specijalizirat će na visokoobrazovnim ustanovama, a praktični dio će se održavati u zdravstvenim ustanovama.

Ovom specijalizacijom iz područja hitne medicine već 2024. u sustav će ući prve medicinske sestre koje će ići na teren u Timu 2 u vozilima hitne pomoći umjesto liječnika.

Kompetencije medicinskih sestara uređene su člankom 16.a. Zakona o sestrinstvu te se razlikuju ovisno o razini obrazovanja medicinske sestre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!