Aladrović: Ostali smo kod svojih 2 posto, sindikati očekuju više

08.03.2022.

16:05

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Ministri Aladrović i Marić

Ministri Aladrović i Marić

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Sindikati školstva i zdravstva nastavljaju pregovore s predstavnicima Vlade o sklapanju novog temeljnog kolektivnog ugovora te čekaju Vladino očitovanje o njihovu zahtjevu za povećanje osnovice plaće od 1. travnja prema modelu 4+2+2.

Predsjednica Sindikata KBC-a Zagreb Tanja Leontić poručila je da sindikati ne odustaju od zahtjeva koje imaju još od prosinca, a koji se tiču korekcije osnovice, odnosno njezina povećanja.

- Druga strana pokazuje kooperativnost, ali još uvijek dostojanstvo radnika ne poštuje, odnosno ukazivanje svih nas na pad cijene rada, zaštite dostojanstva slabo plaćenih radnika, to je još na stolu, nadamo se da će oni to prihvatiti, uvažavajući sve okolnosti u kojima se nalazimo, naglasila je Leontić.

Dodaje da se pregovori vode u vrlo teškim okolnostima za Hrvatsku, Europu i svijet, ali da njihovi zahtjevi nisu nerealni jer vode brigu o velikom broju službenika i namještenika koji žive od vrlo malih primanja i čija kupovna moć pada iz dana u dan.

- Nadamo se da će druga strana shvatiti na što mi upućujemo jer iz sjednice u sjednicu se ponavljamo i upućujemo na te činjenice. Pregovori se dalje nastavljaju, čekamo idući tjedan odgovor Vlade o osnovici koja bi bila četiri posto od 1. travnja, to je naš zahtjev. Ako druga strana ne da pozitivno očitovanje, sindikati će ići na svoja tijela, rekla je Leontić.

Izvijestila je da su raspravljali i o drugim materijalnim i nematerijalnim pravima, poput naknade troškova prijevoza.

- O modelu prijevoza, naknadi troškova prijevoza smo dobili novu ponudu koja je za nas neprihvatljiva, oni su korigirali ponudu s 1,10 na 1,20, to nikako nije dostatno da se nadoknadi stvarni troška prijevoza radnika u javnim službama, istaknula je Leontić.

Na sastanku sa sindikatima bili su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Josip Aladrović te ministar financija Zdravko Marić.

Aladrović je rekao kako je činjenica da je trenutačno nezavidna politička i ekonomska situacija u cijelom svijetu, koja se prelijeva i na Hrvatsku.

- S te strane smo jednostavno ponovili svoju ponudu o kojoj smo i ranije komunicirali, s tim da smo je nešto poboljšali po pitanju troška prijevoza, rekao je Aladrović, dodavši da još moraju usuglasiti niz detalja kolektivnih ugovora.

- Što se tiče same ponude, ostali smo kod svojih 2 posto. Sindikati i javnih i državnih službi očekuju nešto više. Naravno, mi kada pregovaramo radimo čitav niz konzultacija unutar Vlade RH. Tako ćemo učiniti i ovaj put. Sada smo tu gdje jesmo, imamo nekih devet dana ispred nas do sljedećeg četvrtka da se ponovno vidimo na ovom mjestu i da pokušam naći dogovor, rekao je Aladrović.

Dodao je kako je cilj da svi državni i javni službenici budu zadovoljni, ali da se moraju držati i fiskalnih i financijskih ograničenja.

- Vrlo jasno nam je rečeno od strane sindikata da oni očekuju više. Mi ćemo vidjeti što možemo učiniti, ali u ovom trenutku smo ponudili ono što možemo ispuniti, rekao je Aladrović.

Na novinarski upit koliko je hendikepiran potezima DORH-a i hoće li uopće biti ministar do sljedećeg sastanka, Aladrović, kojemu je ukinut imunitet zbog navodnog nezakonitog zapošljavanja u HZMO-u, odgovorio je da je neovisno o tome ministar u Vladi te da predstavlja i pregovarački odbor Vlade.

- U toj ulozi dok god jesam ja ću pregovarati u najboljoj vjeri i za zaposlenike, s jedne strane, i za Vladinu stranu, odnosno za financijsku odgovornost koju sami nosimo, rekao je Aladrović.

- Ne bih rekao uopće da je hendikep, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!