Sindikati prijete štrajkom ako se svima u zdravstvu ne povećaju plaće za 10%

17.04.2023.

15:52

Autor: T.V./HRT/Hina

Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak

Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Samostalni sindikat zdravstva i Hrvatski sindikat medicinskih sestara poručili su u ponedjeljak da su spremni na prosvjede i štrajk ako se, nakon liječnika, i ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima u javnozdravstvenom sustavu ne povećaju plaće za 10 posto.

- Liječnici su dobili sve, a mi momentalno nismo dobili ništa, rekla je Hini Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Tri posto za sestre nije povećanje nego vraćanje onog što im je oduzeto 2013.


Sestrinski sindikat traži da se i sestrama, isto kao i liječnicima, Uredbom o koeficijentima do 28. travnja povećaju plaće za 10 posto, te da se i za njihovu profesiju donese zakon o radno-pravnom statusu.

Naime, porast plaća kroz Uredbu o koeficijentima i donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika prošloga je ponedjeljka liječničkim udrugama obećao sam premijer, no o drugim zdravstvenim radnicima nije bilo riječi.

Prašnjak kaže da je ovoga tjedna trebao bit održan sastanak radne skupine u Ministarstvu zdravstva vezano uz uredbu o koeficijentima, no nitko ih do sada nije pozvao. Nije dobila ni bilo kakve službene informacije o tome koliko koeficijenti rastu medicinskim sestrama. Neslužbeno, Uredbom se predviđa tri posto povećanje koeficijenata za prvostupnike sestrinstva i zdravstvene radnike srednje stručne spreme.

- Prosječno liječnicima plaće rastu 10 posto. Za medicinske sestre spominje se povećanje za tri posto, no to je samo vraćanje onoga što nam je oduzeto 2013. godine, a nije nikakvo povećanje, kaže Prašnjak.

Sestrinski sindikat također traži poseban zakon o radno-pravnom statusu medicinskih sestara i tehničara. Prijedlog zakona poslali su u Vladu i nadležnim ministarstvima krajem ožujke, no nisu dobili nikakvo očitovanje.

U javnozdravstvenom sustavu radi 32.000 sestara i tehničara, a Prašnjak poručuje da su spremni na prosvjede i štrajk ako budu ignorirani njihovi zahtjevi.

I predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak najavljuje da će tražiti povećanje plaća za 10 posto za sve ostale radnike u zdravstvenom sustavu. Njegov sindikat okuplja 10.000 članova, zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, i Topoljnjak poručuje da su spremni na štrajk ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

- Ako nam ne podignu koeficijente, i mi ćemo krenuti istim putem kojim su krenuli liječnici, rekao je Topolnjak Hini.

Beroš se tajno dogovorio s liječničkim udrugama o većim plaćama


Drži da je ministar Vili Beroš očito imao tajni sastanak s liječničkim udrugama i s njima dogovorio veće koeficijente za liječnike, mimo ostalih predstavnika zaposlenih u zdravstvu.

- Uredbu koju su oni dogovorili i koja bi 28. travnja trebala biti objavljena, ja kao član radne skupine nisam ni vidio. Zanima me kakve će koeficijente dobiti ostali zdravstveni radnici i jesu li uopće nezdravstveni radnici u nju uključeni, kaže Topolnjak. Više nije samo ministar taj koji protežira liječnike u sustavu, već je to postao i predsjednik Vlade, ogorčen je Topolnjak.

Podsjeća kako liječnika u javnozdravstvenom sustavu ima oko 14.000, što je samo 20 posto zaposlenih u sustavu.

- "Gdje je preostalih 80 posto, o njima ni ministar ni premijer ne vode računa, a neki od njih rade i za minimalac, upozorava Topolnjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!