Sindikati za zakone o radnopravnom statusu i za druge profesije u zdravstvu

11.04.2023.

07:47

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Samostalni sindikat zdravstva i sestrinski sindikat usprotivili su se da se plaće liječnika reguliraju posebnim zakonom, mimo kolektivnih pregovora, te poručuju da će slične zakone tražiti i za sve ostale profesije u zdravstvu, počevši od sestara preko fizijatara pa sve do primalja.

Predsjednik Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi (SSZSSH) Stjepan Topolnjak rekao je da će se tražiti posebni zakoni o radnopravnom statusu za sve profesije u zdravstvu, koje imaju svoje komore. To će, kaže, biti njihov odgovor na apsurdne pokušaje liječničkih udruga da se izuzmu iz procedura propisanih Zakonom o radu te da posebnim zakonom rješavaju svoje materijalne zahtjeve.

Naime, donošenje zakona o radnopravnom statusu liječnika do ljetne saborske stanke jedan je od predmeta pregovora pet ključnih liječničkih organizacija i zdravstvene administracije, o kojima ovisi hoće li se u Hrvatskoj organizirati četvrti štrajk liječnika.

Zakonom do većih plaća liječnika mimo kolektivnih pregovora


Prema nacrtu tog zakona objavljenom u medijima, ministar zdravstva imao bi diskrecijsko pravo povećanja materijalnog statusa liječnika mimo kolektivnog pregovaranja.

U nacrtu stoji i obveza države da uredbom odredi mjerila utvrđivanja natprosječnih rezultata rada i način isplate dodatka za natprosječne rezultate radnika u djelatnosti zdravstva, kao i pravo ministra da poveća plaću liječnicima određenih deficitarnih specijalizacija.

U Samostalnom sindikatu smatraju da je takva odredba besmislena jer se prekovremeni rad liječnicima deficitarnih specijalizacija dodatno plaća.

Nacrtom zakona o radnopravnom statusu liječnika također se predviđa i da se osnovica koja se ugovara pregovorima s Vladom za javni sektor za liječnike prilagođava odmah kada, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, dođe do porasta BDP-a za određeni postotak, kažu u Sindikatu.

Liječničke udruge traže poseban zakon za svoju profesiju u jeku pregovara o novom granskom kolektivnom ugovoru (GKU) u kojemu sudjeluju tri sindikata - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara (11.000 članova), Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi (10.000 članova) i Hrvatski liječnički sindikat (oko 4000 članova).

Nacrt zakona o radnopravnom statusu sestara već poslan Vladi


Sestrinski sindikat već je reagirao na traženja liječnika na način da je nacrt prijedloga zakona o radnopravnom statusu medicinskih sestara i tehničara poslao Vladi, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu pravosuđa i uprave.

- S obzirom na to da je u tijeku izrada zakona o radnopravnom statusu liječnika u javnoj službi, smatramo da je nužno i medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima, koji su iznimno važan i neizostavan čimbenik u sustavu zdravstva, najbrojnija profesija u sustavu, zakonom urediti radnopravni status, ističe Anica Prašnjak, čelnica sestrinskog sindikata koji je najbrojniji u zdravstvu.

- U cijelom sustavu zdravstva zaposleno je više od 30.000 medicinskih sestara, odnosno medicinske sestre čine oko 47% ukupnog broja zdravstvenih djelatnika u sustavu, navodi Prašnjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!