06:49 / 16.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Sindikati u prosvjeti bijesni, štrajk u školama se nastavlja

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nastavljen je takozvani cirkularni štrajk u osnovnim i srednjim školama. Nastave ove srijede nema u školama na području grada Zagreba.
Prosvjetni sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova učiteljima i nastavnicima za  6,11 posto. To se ne rješava povećanjem osnovice jednakim za sve, nego se još više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi, poručuju.

- Plenković: Povećanje plaća od 6,12% državnim i javnim službenicima
- Vlada povukla izmjene ZOR-a, reakcije HUP-a i sindikata
- Poruka premijera iznenadila ostale sindikate

Plenković je, naime, u Saboru najavio da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima. Povećanje će ići u tri vala po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja. Sindikati: Nijedna rečenica premijera ne rješava problem

- Nijedna rečenica premijera izrečena sa saborske govornice ne rješava problem, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Podsjetio je da prosvjetari traže izjednačavanje koeficijenta složenosti poslova jer njihov koeficijent zaostaje za koeficijentima drugih zaposlenih u javnom sektoru. Najavio je da se sutra nastavlja cirkularni štrajk u županijama u kojima ga još nije bilo.

- Ovo što je izrečeno s govornice je ponuda sindikatima javnih službi, a ne sindikatima prosjvete, i to bez pregovora. Ovo je novi način socijalnog dijaloga -  sa saborske govornice. Ovo nema veze s demokracijom i socijalnim dijalogom, ni sa svime onime čime se ova Vlada diči, rekao je Mihalinec, koji je dodao kako govori i u ime predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem koja zbog bolesti nije mogla biti na konferenciji za novinare.

Mihalinec: Plenković nastavlja Milanovićevu politiku istih želudaca

- Politiku jednakih koeficijenata za sve uveo je još Zoran Milanović, a Plenković tu politiku nastavlja. To je politika jednakih želudaca. Povećanjem osnovice za sve jednako ne rješava se zaostajanje koeficijenata u školstvu i još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi, a to je prosvjetnim sindikatima neprihvatljivo, ističe Mihalinec.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kazao je da je povećanje plaća pohvalno, ali nedovoljno. Najavio je kako danas i njegov sindikat upućuje zahtjev za štrajk, kao i sindikati u srednjim i osnovnim školama. Naglasio je da je ova vlast stvorila duboke neravnoteže među pojedinim podsektorima u javnim službama.

Ribić: Premijer šalje poruku poluupućenoj javnosti

- Ovo je politički i politikanski vrlo nekorektan prijedlog. Premijer šalje poruku poluupućenoj javnosti, koja će sada misliti da je izašao u susret prosvjetarima, a oni nastavljaju sa štrajkom, rekao je Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Kazao je kako je iznenađen jer je prvi puta, otkako on pamti, jedan premijer ponudio više od onoga što sindikati u pregovorima traže, i to preko saborske govornice. Prijedlog o povećanju za 6,12 posto je dobar, ali kao početni prijedlog za pregovore o osnovici, kaže Ribić dodajući kako se Vlada sada kiti tuđim perjem, jer su porast plaća u proteklom razdoblju postigli sindikati na pregovorima.

- Dva većinska sindikata u sustavu osnovnih i srednjih škola akciju za izmjenu koeficijenata pokrenula su još u prosincu 2017. Štrajk smo najavili i javno objavili, uz zahtjeve za izmjenu koeficijenata. Želimo bolji materijalni status i veća prava. Mi smo najpotplaćeniji u ovom sustavu. Nemojte ponižavati i podcjenjivati one koji podučavaju i odgajaju jer iz podučavanja proizlaze sva ostala zanimanja, rekla je Ana Tuškan, predstavnica dvaju sindikata učitelja.   
 
Cirkularni štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja

Na konferenciji za novinare na Markovu trgu u srijedu ujutro, dok se još nije znalo da će premijer najaviti povišicu plaća, Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, najavio je gdje će se održavati štrajk u četvrtak. To su Zadarska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka te Sisačko-moslavačka županija. Mihalinec je dodao da današnji štrajk u gradu Zagrebu protječe izvrsno i da je odaziv odličan.Mihalinec poslao poruku predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku

- Neka nas ne brani, neka nas ne zastupa jer ovu su inicijativu pokrenuli sindikati prošle godine, napravili su cijelu analizu. Ministrica je na to pristala. To nije njihov projekt i da nas više ne zastupa kao što nas je jučer zastupao.

Majetić: Povećavaju se troškovi proračuna, a reformi i dalje nema

Odmah se oglasio i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić koji je ocijenio da je najavljeno povećanje osnovice plaća od 6,2 posto za državne i javne službenike rezultat pritiska sindikata javnih službi, poručivši da poslodavci nisu sretni što se povećavaju troškovi državnog proračuna, a reformi i dalje nema.

- Stav poslodavca je da je državni proračun prevelik, preglomazan i preskup za domaće gospodarstvo i da treba provesti reforme kako bi se provela štednja - smanjivanje, a ne povećavanje. Mislimo da plaće treba podizati koliko se može, ali mislimo i da se se prije takvih odluka trebalo napraviti ozbiljne reforme i optimizacija i zdravstva i obrazovanja i javne uprave i vidjeti gdje se može uštedjeti i manje trošiti, a onda to preusmjeriti na povećanje plaća, rekao je Majetić. Napominje i kako poslodavci ne misle da su plaće velike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!