Pravobraniteljica za HTV: Roditelji ne postupaju u najboljem interesu djeteta

14.09.2021.

19:35

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog problema u Osnovnoj školi Krapinske Toplice gošća središnjeg Dnevnika HTV-a bila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Rekla je kako nije uspjela razuvjeriti roditelje u njihovim stajalištima i kako ne postupaju u najboljem interesu svojeg djeteta.

Neuspješno razuvjeravanje roditelja

- Bila sam tamo da bih dobila neposredne informacije o tome na koji način djeca i zaposlenici škole podnose ovu cjelokupnu situaciju. Razgovarala sam s dječakom koji se našao u središtu pozornosti i s njegovim roditeljima i nastojala im pojasniti zašto je važno pridržavanje epidemioloških mjera, odnosno kako su iste kao pravilo ponašanja u školi kao rezultat aktualnog epidemiološkog stanja u kojem jesmo donesene radi zaštite zdravlja svih učenika i zaposlenika u školi, objasnila je pravobraniteljica.

- Bojim se da ih nisam uspjela razuvjeriti u njihovim osobnim stavovima i rekla bih svojevrsnim zamorom ovom epidemijom, dodala je.

Roditelji dječaka otežavaju ostvarivanje prava

Na pitanje je li ovo ispravan put za borbu za prava djeteta, pravobraniteljica je rekla da nije.

- Zapravo u postupcima prosvjednika se ne radi o borbi za dječja prava. Oni otežavaju ostvarivanja prava djece, prije svega svojeg djeteta. Dakle, ne postupaju u najboljem interesu svoga djeteta. Otežavaju mu ostvarivanje zdravstvenih prava, prava na obvezno obrazovanje te i prava na privatnost, rekla je Helenca Pirnat Dragičević. 

Centar za socijalnu skrb procjenjuje roditelje

Komentirajući jesu li roditelji zloupotrijebili dijete i hoće li ono biti stigmatizirano kad se vrati u razred, pravobraniteljica je rekla kako ne bi unaprijed davala procjene.

- Oni ne postupaju u najboljem interesu svojeg djeteta. Postoje službe koje su se već uključile, postoji nadležni centar za socijalnu skrb koji je ovlašten procjenjivati kompetenciju roditelja te nakon provedene procjene i zaključka može poduzeti određene mjere za zaštitu dobrobiti i prava djeteta, rekla je Pirnat Dragičević.

Upitana može li to značiti i izdvajanje djeteta iz obitelji, rekla je kako bi to prepustila nadležnom sustavu socijalne skrbi i eventualno sudu koji procjenjuju sve okolnosti i donose mjere ako smatraju da su prava, interes i dobrobit djeteta u toj mjeri ugroženi.

Kako pravobraniteljica vidi situaciju u školi

- Cjelokupna situacija je vrlo neugodna i zapravo su svi u školi uznemireni. Upravo im je zbog toga osigurana stručna psihološka podrška tima za kriznu intervenciju od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i prema zaposlenicima, prema učenicima, ali i prema roditeljima jer će se održavati roditeljski sastanci kako bi se situacija primirila, odnosno kako bi se svi skupa mogli nesmetano posvetiti odgoju i obrazovanju kojem je mjesto u školi, rekla je Pirnat Dragičević.

Kako riješiti situaciju 

- Važno je da se u to uključene sve nadležne institucije. Važno je i ono jedino kako se takve i slične situacije rješavaju, konstruktivan dijalog, medijacija, pojašnjenja. Sve treba osvijestiti koliko je važno da se treba pridržavati epidemioloških mjera kako bi djeca što duže bila u pravoj školi, odnosno u školi uživo. To je sigurno najkorisnije i najbolje za dječje odrastanje, rekla je zaključno pravobraniteljica za djecu.

Podsjetimo, ne smiruje se situacija u OŠ Krapinske Toplice. Učenik čiji roditelji ne žele da nosi masku ni danas nije pohađao nastavu. Roditelji su u društvu desetak osoba stigli pred školu, a policija ih je udaljila te roditeljima uručila prekršajni nalog. U školi je bila i pravobraniteljica za djecu.

Topličanima je dosta i medijske pozornosti i prosvjeda. No i sutra će zaštitari dočekivati učenike i nastavnike, a policija provodi kriminalistička istraživanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!