Hoće li Vlada ipak morati intervenirati i zaštititi kupce?

07.01.2023.

Zadnja izmjena 19:10

Autor: Marina Ninković/Dnevnik/HRT/IMS

Euri i poskupljenja

Euri i poskupljenja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dok se privikavamo na euro, ogorčeni smo što nam je prelazak na novu valutu u teško vrijeme inflacije donio nova, neopravdana poskupljenja. Hoće li Vladina prijetnja snažnom intervencijom, protiv onih koji su iskoristili situaciju u želji da dodatno zarade, uroditi plodom? Hoće li vratiti podignute cijene na razinu na kojoj su bile posljednjeg dana prošle godine? Zašto se imena onih koji love u mutnom ne bi našla na crnoj listi?


Prvi radni dan otkako je Vlada poduzetnicima naložila da odmah snize povećane cijene u eurima. Je li netko uočio pojeftinjenja?

- Iskreno premalo sam kupio. Nisam primijetio, ne.

- Sve je skupo. A onda kad vidite mi Hrvati samo kukamo, a imamo svi novca i svi kupujemo.

- Tko god je digao cijene neka ih vrati jer nije u redu, i ovako je mislim katastrofa s cijenama.

- Ne samo od uvođenja eura, mislim da su trgovci povećali cijene i ranije i da su se malo pripremili za to sve skupa.

Kupci traže artikle ondje gdje su jeftiniji. Mijenjaju navike. A prodavači?

- Išli smo na zaokruživanje cijena. Nešto je otišlo gore, nešto dolje, a u biti još se ljudi teško snalaze s eurom, kaže Josip Bobinac, povrćar iz Galovca.

- Nismo mi ni dizali cijene. Konverzija ne znači da cijene trebaju ići gore, kaže Neven, vlasnik obrta iz Zadra.

Ni ova se obrtnica ne boji posjete državnih inspektora.

- Nisam cijene dizala. Moje su cijene ostale iste kakve su bile i prije konverzije, kaže Dajana Dukić, vlasnica trgovine odjećom i suvenirima iz Bjelovara.

No, nisu svi tako postupili. Čelnik Hrvatske obrtničke komore napominje da je do poskupljenja došlo zbog enormnog rasta ulaznih troškova, ne samo energenata.

- Imaju opravdan razlog zašto su podigli. A druga stvar je ako se nisu pridržavali zakona nego zaokruživali cijene pa su se tu ogriješili. Ovim putem svima apeliram da revidiraju cijene, poručuje Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Jeste li primijetili koliko je, ponajviše malih poduzetnika, baš ova prva dva tjedna nove godine na godišnjem odmoru? Promatraju stanje.

- Da se malo odmorimo, ali i malo iz straha da ne bi ulazio u sukobe sa zakonom koje ne poznajem dovoljno - što smijem, što ne smijem, kako konvertirati, kako zaokružiti i da ne bi ulazio u konflikte sa svojim gostima. Želim vidjeti kako se situacija razvija da bih onda donio neke poslovne odluke. Mislim da tko god sad radi je jednako kao da je izašao van u neveru, na buru ili na snježni nanos, kaže Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja pri HOK-u.

Diljem Hrvatske 200-tinjak inspektora nastavlja nadzor, nakon što su početkom tjedna zbog uvođenja eura zabilježili više od tisuću nepravilnosti.

Danas neće biti novčanog sankcioniranja. Inspektor poduzetniku prvi put, takoreći, oprašta nepravilnost. Ako se ona ponovi, sankcionira se prema dvama zakonima: Zakonu o uvođenju eura i Zakonu o zaštiti potrošača.

A koliko su inspektori strogi u sankcioniranju - prikazuje slučaj iz rujna. Kad su zbog obveze dvostrukog iskazivanja cijena zbog nepravilnosti novčano kaznili ukupno dva poduzetnika i to iz domene uslužnih djelatnosti - kaznom od četiri tisuće kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!