Filipović-Grčić: Idemo s mjerama gdje utvrdimo neopravdano povećanje cijena

09.01.2023.

09:53

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora

Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora

Foto: HRT / HTV/Shutterstock

Dočekali smo euro, ali s njime i neočekivani rast cijena roba i usluga što je u suprotnosti sa Zakonom o uvođenju eura. Vlada je brzo reagirala i nadležne inspekcije već danima provjeravaju stanje na terenu.

Na terenu su inspektori kako iz Državnog inspektorata, tako i tržišna, turistička i inspekcija rada.


- Prema prvim službeno objavljenim podacima kada govorimo o neopravdanom povećanju cijena u razdoblju od 2. do 5. siječnja smo intenzivirali nadzore. U tom dijelu neovisno o dvojnom iskazivanju cijena gdje su nadzori išli kontinuirano od prvog dana obveznog isticanja cijena, 5. rujna. U prvih preko 500 obavljenih nadzora, od toga preko 300 nadzora u trgovini i ugostiteljstvu je utvrđeno neopravdano podizanje cijena, za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekla je Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora.


Svi poslovni subjekti koji su izmijenili svoje cijene u odnosu na one koje su bile 31. prosinca i izmijenili ih na više 1. siječnja su u prekršaju. No svaki poslovni subjekt ima pravo na očitovanje. 


- Tijek inspekcijskog postupka je takav da se svim strankama, poslovnim subjektima daje očitovanje na okolnosti povećanja cijena. To pravo se njima jamči gdje će oni dati razloge zašto je došlo do povećanja cijena u tom prijelazu, istaknula je Filipović-Grčić. 


Postoje razni razlozi na koje se poslovni subjekti pozivaju i objašnjavaju zašto su podigli cijene. 


- Argumenti kojima se brane su porast nabavnih cijena, ulaznih troškova, porast energenata, nekakvi drugi troškovi poslovanja primjerice porast najma, kazala je Filipović-Grčić.


Potrošači su dovedeni u nepovoljniju situaciju, istaknula je Filipović-Grčić. 


- Mi smo ovdje u funkciji zaštite potrošača i zaključak Vlade nama je samo još jedan dodatni kontrolni mehanizam i u svim tim situacijama gdje utvrdimo neopravdano povećanje cijena poduzeti ćemo sve upravne i prekršajne mjere. Mjere se sastoje od zabrani nepoštene poslovne prakse gdje subjekti indirektno moraju vratiti svoje cijene, dodala je Filipović-Grčić. 


I u drugim zemljama došlo je do povećanja cijena. 


- Treba razlikovati zaokruživanje i preračunavanje od porasta cijena. Mi jesmo u promijenjenim okolnostima u odnosu na Sloveniju budući da je stopa inflacije preko 13 posto, no ono što je bitno je da kontrolni mehanizmi moraju u takvim situacijama postojati i ne bi to uspoređivala s drugim zemljama, okolnosti su drugačije sa spektra inflacije, kazala je Filipović-Grčić. 


Pogledajte cijeli razgovor: 

Može li se porast maloprodajnih cijena prehrambenih proizvoda opravdati rastom cijena sirovina?

Može li se porast maloprodajnih cijena prehrambenih proizvoda opravdati rastom cijena sirovina

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!