Vlada upozorava na brzo širenje omikrona, pozvali na 3. dozu i pridržavanje mjera

23.12.2021.

10:31

Autor: M.M./HRT

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade poručio je da se zaraza koronavirusom trenutačno malo brže širi u Dalmaciji, a građane je uoči božićnih i novogodišnjih blagdana pozvao na dodatan oprez kako se zaraza ne bi širila na obiteljskim okupljanjima.

- Vlada i Nacionalni stožer svakodnevno prate razvoj situacije s omikronom, novom varijantom virusa koja se rasplamsava i u Europi i u svijetu. U nekim zemljama se mjere pooštravaju, to su one zemlje gdje se broj slučajeva zaraženih omikronom, prema preliminarnim podacima, udvostručuje svaka dva do tri dana, kazao je.

Napomenuo je da je to znatno brže od dosadašnje varijante virusa delte, gdje se broj zaraženih udvostručava svakih 10 do 12 dana.

- To je sigurno zabrinjavajuće. Sadašnja cjepiva, to je očito, su takva da bi se zaštitili od omikrona, trebamo primiti treću dozu, rekao je premijer te pozvao sve na cijepljenje booster dozom.

Dodao je da postoje određene naznake da je omikron manje virulentan, ali da to trebaju potvrditi istraživanja.

Istaknuo je da se u Hrvatskoj zaraza nešto više i brže širi u Dalmaciji.

- Nakon što smo tjednima bilježili pad, danas imamo malo veći broj nego prošlog tjedna, rekao je Plenković i pozvao na odgovornost, te kombinaciju svim raspoloživih sredstava zaštite - cijepljenje, mjere osobne zaštite, maske, distanca, prozračivanja, izbjegavanje većih okupljanja i korištenje covid potvrda.

- Sve ove mjere su takve da nijedna sama za sebe nije dovoljna. Moramo koristiti kombinaciju i onda ćemo biti najbolje zaštićeni, što je osobito važno u blagdansko vrijeme, da se previše ne opustimo pa da obiteljska, privatna druženja ne bi kasnije postala i mjesta gdje se širi zaraza, rekao je premijer.

Što se tiče ostalih Vladinih tema, premijer je podsjetio na 11. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina koji je održan u utorak u Bjelovaru. Na sastanku su razgovarali o obrazovanju, prometu, demografiji, zapošljavanju.

- Taj sustav dijaloga je izvrstan. Nailazi na veliku potporu kod župana i drugih sugovornika. Mislim da smo kroz ovih pet godina razvili takvu vrstu tijesne i koordinirane suradnje da možemo biti ponosni na taj okvir jer on unaprjeđuje ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, a župane drži uključenima u svim bitnim temama, rekao je Plenković.

Idućeg tjedna, najavio je, bit će u Petrinji gdje će obilježiti godišnjicu potresa koji je teško pogodio županiju.

Beroš: U Hrvatskoj još uvijek dominantna delta varijanata

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je sve više pacijenata kod kojih je bolest ostavila posljedice otvorivši put prema mogućim komplikacijama ove bolesti.

- Do sada je obrađeno više od 45.000 pacijenta zbog tzv. post-COVID stanja, rekao je.

Istaknuo je da je Vlada RH naručila 198.000 doza cjepiva tvrtke "Novavaxa", te da bi u Hrvatsku trebalo stići početkom veljače 2022. godine.

Beroš je izvijestio da je dosad utrošeno 4,6 milijuna doza cjepiva, a cijepljeno je 66,05 posto stanovništva. Treću booster dozu primilo je 448.529 građana.

- U tjednu iza nas primjetan je blaži pad novozaraženih, ali statistika hospitaliziranih i necijepljenih je i dalje konstantna. Više od 80 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, ali viđen je pomak prema sve mlađim dobnim skupinama, rekao je Beroš.

Istaknuo je da se omikron sve više širi u Europi, ali da je Hrvatskoj još uvijek dominantna delta varijanata.

- Iako je kod nas mirna epidemiološka situacija, ona nije dozvola za nepridržavanje prilikom blagdanskih okupljanja. Zdravi blagdani su najbolji blagdani, rekao je i pozvao sve na građane na cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera.

- Najbolji božićni poklon koji možemo pokloniti najmilijima je da sačuvamo njihovo zdravlje, istaknuo je.

Božinović: 24. i 31. prosinca dopušteno duže trajanje javnih okupljanja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Stožer donio odluku kojom se iznimno na dane 24. i 31. prosinca dopušta nešto duže trajanje javnih okupljanja i raznim manifestacija, te rad ugostiteljskih objekata do 2 ujutro umjesto do ponoći.

- To što ne znači da se ne treba pridržavati ostalih epidemioloških mjera koje su na snazi, istaknuo je, te na njih podsjetio - odražavanje fizičkog razmaka, nošenje maski, provjetravanje prostora u kojem boravi veći broj osoba.

Istaknuo je i da je okupljanje na otvorenom prostoru s više od 100 osoba bez obveznog posjedovanja COVID potvrda moguće, ako to odobri županijski Zavod za javno zdravstvo na čijem se području održava. 

- Epidemiološka situacija ne ovisi samo o uvedenim epidemiološkim mjerama već u prvom redu o njihovom pridržavanju, naglasio je Božinović i pozvao sve građane koji dvoje ili su neodlučni da pristupe cijepljenju i uzimanju treće doze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!