Milijarda kuna za povratnike u Hrvatsku

22.12.2021.

19:22

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/P.F./HRT

OPG u Lici

OPG u Lici

Foto: Dnevnik / HRT

Više od milijardu kuna, samo u idućoj godini, Vlada će uložiti u mjere kojima se želi potaknuti povratak u zemlju Hrvata koji žive i rade u inozemstvu, ali i potaknuti preseljenja unutar zemlje. Procjenjuje se da bi tu mjeru moglo iskoristiti oko 4500 ljudi.

Prije nekoliko godina Dominiku Zeki i njegovoj supruzi okrenuo se život naopako. On iz Njemačke, ona iz Zagreba odlučili su se preseliti u Liku i otvoriti OPG.

- U biti trebaju samo znati da to stvarno žele, nije jednostavno pokrenuti novi posao. To sve traži i odricanja i žrtvu, u stvari samo ima smisla ako to netko stvarno želi, objasnio je Dominik Zeko iz Medaka.

A kako bi se netko preselio iz urbane u ruralnu sredinu, Vlada ima ideju. Od 1. siječnja mogu dobiti do 175.000 kuna u sklopu nove mjere "Biram Hrvatsku".

- 150.000 kuna za samozapošljavanje. Primjerice netko tko hoće ići na područje dalmatinske Zagore, Like, Gorskog kotara, Banovine, Slavonije, dobit će mjeru od 150.000 kuna i za razliku od ovih koji dolaze iz inozemstva gdje je još 50.000 kn, ovdje je dodatni poticaj još 25.000 kuna, najavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Za one koji bi se iz neke od članica Unije vratili u Hrvatsku Vlada će dati i do 200.000 kuna. Marko je u Dublinu već 7 godina, otišao je jer u Hrvatskoj tada nije bila dobra klima za poduzetništvo.

- Otišao sam da bi se osamostalio i ironično svoje mjesto pod suncem sam našao u kišnom Dublinu, rekao je Marko Žulj, koji živi i radi u Dublinu.

Iako razmišlja o povratku i pozdravlja ovakvu mjeru - neće je iskoristiti.

- Jednokratan izdatak i poticaj je dobrodošao, ali nije održiv. Mislim da se kompletno porezna politika mora promijeniti, smatra Marko Žulj.

No, prema Vladinim procjenama, 4500 ljudi mjeru bi moglo iskoristiti.

- Neki hoće, neki neće, vidjet ćemo. Vlada je tu da da mogućnost. Na ovaj način mi dajemo šansu onima koji su otišli u zadnje vrijeme u neku od članica EU-a da pronađu možda motiv, nišu, želju da se vrate, istaknuo je premijer Plenković.

Mjeru podržava i predsjednik Republike, ali ima i svoje mišljenje o tome.

- Bilo bi dobro da se ozbiljnije prilazi tome, a ne prigodno, blagdanski ili o plitkom proljetnom oranju. Dakle, uvijek je nekakav svetac ili nekakve pobožnosti kad se nešto tako monumentalno ispali. Ljudima treba više da bi se samozaposlili i vratili, naglasio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Iako je broj obrta u posljednje vrijeme u stalnom porastu, Hrvatska obrtnička komora odluku pozdravlja.

- Prvenstveno zato što se ova postojeća mjera podiže na veći iznos, a naravno i na ovaj način da nam se vrate naši ljudi. Zovemo sve, naročito mlade, i očekujemo još puno mladih novih obrtnika i obrtnica, rekla je Hrvatska obrtnička komora Đurđica Mosorčić.

Za ovu mjeru Vlada je u proračunu za sljedeću godinu izdvojila milijardu i 20 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!