Premijer Plenković pozdravio potporu EP-a hrvatskom ulasku u Šengen

10.11.2022.

11:25

Autor: M.M./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je pozdravio odluku EP-a koji je ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor, istaknuvši da će se time zaokružiti dva strateška cilja "dublje integracije" - ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu od 1. siječnja.

Premijer je u uvodnom obraćanju rekao i da je Europski parlament upravo izglasao ulazak Hrvatske u Schengen. 

- Vrlo smo zadovoljni s izlaganjem povjerenika, odnosno potpredsjednika EK koji je dao vrlo jasnu i snažnu potporu. Posebno je važno da, dok mi ovdje sjedimo, u Europskom parlamentu upravo izglasano to izvješće, i to s 534 glasa za članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru, rekao je premijer čestitajući ministru Božinoviću i cijelom timu, koji su vodili aktivnosti posljednjih nekoliko godina.

- Krećemo prema završnim koracima konačnog prihvaćanja na razini Vijeća EU-a, 8. prosinca, istaknuo je premijer, te dodao da će time RH, uz već donesene odluke u vezi članstva u europodručju, zaokružiti dva cilja dublje integracije - i šengensko i europodručje od 1. siječnja. To su toliko veliki kapitalni vanjskopolitički državni ciljevi realizirani, da ćemo u godinama koje su pred nama imati priliku govoriti o plodovima dodatnog međunarodnog pozicioniranja Hrvatske, rekao je. 

Plenković: Povećanjem osnovice za naknade napravljen iskorak za 2504 udomitelja

Premijer Plenković izjavio je da će povećanjem osnovice za izračun naknade za rad udomitelja i opskrbnine za 2023. biti napravljen dodatni iskorak za 2504 udomitelja.

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku kojom će povećati osnovicu za izračun naknade za rad udomitelja i opskrbnine za 2023. na 70 eura.

- Tu dajemo dodatni iskorak za 2504 udomitelja i 5838 korisnika u udomiteljskoj obitelji, rekao je Plenković, dodavši da je riječ o nastavku povećanja financijskih sredstava na području udomiteljstva.

Novi zakon o sportu

Istaknuo je da će na današnjoj sjednici Vlade biti i novi zakon o sportu.

- Nakon 16 godina za cilj ima uspostaviti cjeloviti i poticajni daljnji razvoj sporta. Očekujemo da Hrvatski sabor podrži ovaj zakon i u drugom čitanju i da zaokružimo ovaj krupni reformski zahvat, rekao je Plenković.

Naglasio je i da je s ministrom Filipovićem imao dobar posjet Egiptu na konferenciji stranaka o klimatskim promjenama. 

- Važna konferencija koja u fokus stavlja problem globalnog zatopljenja i nužnost zajedničkog djelovanja da se ova klimatska kriza usporava i da se suzbiju negativne posljedice na budućnost čovječanstva. Važno je da zelena tranzicija bude u fokusu našeg djelovanja kao država, da ostvarimo ciljeve koje smo definirali, rekao je. 

Istaknuo je i posjet Bjelovaru s ministrom Berošem gdje je dogovoreno da Vlada preuzme financiranje anuiteta kredita za bolnicu.

Premijer je rekao i da će se pronaći sredstva za završetak opremanja bolnice.

- Ovo je važna politička i financijska gesta Vlade prema Bjelovaru, rekao je premijer Plenković, dodavši da se ovime i izgradnjom ceste šalje važan signal Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!