Škabrnja se prisjeća teške prošlosti, ali i gradi svijetlu budućnost

17.11.2021.

10:44

Autor: Žana Morović-Rudić/Ana Marušić/Studio 4/HRT/D.D./D.S.

Škabrnja se prisjeća prošlosti, ali gradi budućnost

Škabrnja se prisjeća prošlosti, ali gradi budućnost

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

S velikom tugom sjećamo se i žrtava Škabrnje '91 kada je ubijeno 48 civila i 15 branitelja od strane pobunjenih Srba. Mještani Škabrnje se prisjećaju tužne '91, i s nadom gledaju današnjicu i budućnost Škabrnje i njezinih stanovnika.

Kako pada mrak, u Škabrnji se počinju paliti lampioni. Svake godine, u spomen na najstrašniji dan u povijesti ovog sela, lampioni obasjavaju cijelu dužinu ulice koja nosi naziv 18. studenog '91., a kojom su neprijatelji ušli i učinili ono što je zaprepastilo civilizirani svijet. Bol koju nose mještani Škabrnje, opisala je braniteljica u Domovinskom ratu Danka Dražina.


- Danas imam pomiješane osjećaje i tuge i ponosa. Sjećanja naviru i svakako nije lako govoriti o tim danima. Taj ponedjeljak je trebao biti sasvim običan ponedjeljak. Nažalost, pretvorio se u dan nakon kojega mi u Škabrnji računamo vrijeme prije 18. studenog i poslije 18. studenog, kada smo gledali smrti u oči i kada smo na neki način bili zaglavljeni između manjeg i većeg pakla, kako tko, rekla je hrvatska braniteljica Danka Dražina.


Ante Dražina djetinjstvo je proveo u Njemačkoj, no odlučio se vratiti u Škabrnju i ovdje zasnovati obitelj i živjeti. U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorio je kako danas izgleda život u Škabrnji.


- Već dugo smatram da je život u Hrvatskoj lijep, a i u našoj Škabrnji i nakon dvije godine mogu to potvrditi. Ovdje se jako dobro živi, vidim veliku budućnost za našu djecu, i zato smo došli probati i nakon dvije godine to sve potvrđujem, i ostajemo, ne idemo dalje, rekao je Ante Dražina, povratnik u Škabrnju.


- Supruga je isto rođena u njemačkoj, ja sam rođen u Frankfurtu, i naša kćer Iva se rodila u Frankfurtu. došli smo tu prije dvije godine i u međuvremenu nam se još jedna kćer rodila. Moji roditelji su se isto vratili prije nekih 15 godina isto iz Njemačke, priča Ante.


- Mi se bavimo poljoprivredom, ja sam po struci građevinski inženjer, kroz godinu dana kada prođe pandemija planiram se vratiti u struku. Radimo vino i uzgajamo masline, kaže Ante.


Ante kaže kako se njegova kćer Iva također dobro snašla u novoj okolini i da u Škabrnji ima puno djece s kojom se druži.

- Danas svjedočimo sasvim jednoj drugoj atmosferi ovdje u Škabrnji, svjedočimo živome mjestu u kome je puno djece u vrtiću i školi, mjestu u kojemu život buja zahvaljujući i brojnim ulaganjima koje je Škabrnja doživjela u ovih 30 godina. Škabrnja je danas jedan lijep primjer kako život nastavlja, kaže novinarka Ana Marušić.

- Škabrnja je jedan pozitivan primjer nakon Domovinskog rata jednog mjesta koje je stradalo u ratu. Vratile su se sve obitelji, obnovile su se sve kuće, imamo gotovo identičan broj stanovnika kao i prije rata, rekao je Ivan Škara, načelnik općine Škabrnja i dodao da su preduvjeti za mladu obitelj su savršeni.

Škabrnjom prolazi i grupa biciklista, načelnik Škabrnje kaže kako su to njihovi prijatelji iz Dugog sela koji svake godine kreću iz Škabrnje do Vukovara biciklima. Ove godine po prvi puta s u krenuli iz Dubrovnika, tako da već tri dana voze, kaže.

U četvrtak će se Škabrnja prisjećati onoga što se dogodilo prije 30 godina.

- Sutra je tužno sjećanje na poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Kolona sjećanja kreće iz Ambara, zapadnog ulaza u Škabrnju gdje je i sam napad 18. studenog 1991. počeo. dolazimo pred crkvu, idemo na misno slavlje, i poslije u koloni idemo položiti vijence za sve poginule i stradale branitelje i civile u Domovinskom ratu, kaže Ivan Škara.

- Prije 30 godina teško pojmljivi zločini učinjeni su ovdje nad civilima i hrvatskim vojnicima,definitivno im svima dugujemo, ako ništa drugo da ih se sjećamo,prenosi Ana Marušić.

Načelnik općine Škabrnja zamolio je da se sutra okuplja što manje ljudi radi pridržavanja epidemioloških mjera i naglasio je kako su maske obavezne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!