Skandal na norijadi: Razrednica više nije raspoložena za izjave

27.05.2022.

20:12

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Skandal na norijadi u Slavonskome Brodu

Skandal na norijadi u Slavonskome Brodu

Foto: Dnevnik / HRT

Ne prestaju reakcije na skandal s norijade u Slavonskom Brodu, majice s natpisom 'za norijadu spremni' i fotografiju na kojoj neki od maturanata drže podignutu desnu ruku. Razrednica koja je fotografiju objavila više nije raspoložena za izjave, ravnatelj kaže da istražuju je li prekršen kodeks ponašanja, a cijelim se slučajem bavi i DORH.


Izbor odjeće za oproštaj od srednjoškolskih klupa zajednički je odabir roditelja, djece i razrednice. Ni danas im, kaže ravnatelj, nije sporan. A fotografija koju je razrednica objavila na društvenim mrežama?

- Izjave što je dala i profesorica, ona izražava žaljenje, da je to bilo nesmotreno i tako dalje. Roditelji isto tako nisu vidjeli ništa da je tu sporno, kaže Luka Mladinović, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole Slavonski Brod.

Ali mnogi vide. Županija koja je osnivač škole i Grad kao organizator norijade dan poslije oštro osuđuju i postupak razrednice i propuste škole.

- Šok i nevjerica kad smo dobili tu informaciju. Drugo, važno je znati što se u školi dogodilo, smatra Anica Vukašinović, pročelnica Odsjeka za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko posavske županije.

- Ne smatram u velikoj mjeri neprimjerenost ponašanja učenika koliko osuđujem samo vodstvo tih maturanata i smatram da su potaknuti na to, ali ipak bih daljnje postupanje na tu temu prepustila nadležnim institucijama, poručila je Vesna Zlatarević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Grad Slavonski Brod.

Policija po nalogu odvjetništva postupa još od jučer, a ravnatelj nakon razgovora sa svim sudionicima s pravnikom još utvrđuje činjenice.

Na pitanje znači li to da slijede sankcije za nekoga, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole Slavonski Brod kaže:

- A to ćemo vidjeti. Za učenike ne, rekao je ravnatelj Luka Mladinović.

Neki su i maloljetni. A nakon što su ih nepromišljeno izložili javnosti, roditelji i dio djelatnika škole krivnju su prebacili na novinare! Fašistički pozdravi, sporni natpisi i odjeća izgleda nisu im problem. Slučaj je danas osudilo i izraelsko veleposlanstvo pozivajući na veća ulaganja u edukaciju mladih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!