19:51 / 20.04.2021.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Skandali tresu Ministarstvo zdravstva - oporba zaziva Beroševu ostavku

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Sporne informatičke usluge tvrtke koja se bavi cvjetnim aranžmanima i mogući sukob interesa - glavni su argumenti oporbe koja sve glasnije zaziva ostavku još jednog ministra zdravstva u Vladi Andreja Plenkovića.

Skandali tresu Ministarstvo zdravstva. 3,3 milijuna kuna dobile su dvije tvrtke za izradu informatičkog sustava e-Bolnica. Jedna od njih je Navada, koja se dosad uglavnom bavila cvjećarstvom. No tvrtka je registrirana i za obavljanje informatičkih poslova. A indikativno je da je suprug vlasnice, Goran Žagar, zaposlen kao informatičar u Domu zdravlja Zagrebačke županije. 


- Ne znam za cvjetne aranžmane, pričat ćemo o tome sutra, rekao je danas premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanja novinara. 


Na pitanje ima li Beroš njegovu podršku kaže:


- To smo već jučer odgovorili.


Tema za razgovor bit će još. Na natječaj za nadzor informatičkih usluga javila se samo tvrtka bivšeg Sanaderova ministra Nevena Ljubičića, osnovana 20-tak dana prije isteka roka za dostavu ponuda. A uvjeti natječaja kao da su pisani za bivšeg ministra: "Iskustvo vođenja ili upravljanja bolničkim zdravstvenim sustavom s minimalno 4 klinička bolnička centra, 3 kliničke bolnice i 20 općih bolnica."


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo je da prikuplja dokaze za aferu "Cijepi se" u kojoj je posao izrade internetske stranice dobio ministrov poznanik Vinko Kojundžić

Za oporbu dvojbe nema - ministru je odzvonilo.


- Gospodin Beroš mora otići, poručio je čelnik SDP-a Peđa Grbin.


- A premijera Plenkovića ovim putem pitam hoće li gospodina Beroša braniti jednako gorljivo kao što je branio gospodina Kujundžića samo da bi mu mjesec ili dva kasnije pokazao vrata, dodao je.


- Andrej Plenković je odgovoran i za nečinjenje vlade i za neprovođenje reformi, a uostalom i za postavljanje Vilija Beroša na mjesto ministra, rekao je Nikola Grmoja, član Kluba zastupnika Mosta.


Oporba stoga najavljuje zbijanje redova kako bi se u saborsku proceduru uvrstio zahtjev za opoziv Beroša.


- Meni je svejedno, bit će 12-0, poručio je premijer.


O rekonstrukciji vlade - Plenković tvrdi - nema govora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!