12:12 / 19.04.2021.

Autor: T.V./HTV

Oporba protiv Beroša, premijer ga brani

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

SDP pokreće konzultacije s drugim oporbenim strankama o opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša. Tvrde da se zaredao niz propusta zbog kojih bi sam trebao ponuditi ostavku. S druge strane, premijer Plenković najavljuje da će ministra, ako bude potrebno, braniti u Saboru.

Nakon prošlotjedne sjednice saborskog Odbora za zdravstvo - SDP udara žestoko. Ministra Beroša prozivaju zbog dugova u zdravstvu te problema u isporuci lijekova i sustavu za cijepljenje. A u vezi s pokretanjem pitanja njegove odgovornosti namjeravaju razgovarati s drugim oporbenim strankama.

- I opoziv gospodina Beroša je na stolu jer ne samo u drugim zemljama, ozbiljnim zemljama, nego i u Hrvatskoj, ministri su letjeli za puno manje stvari. Ako on neće otići sam, onda ćemo osigurati da dobije poguranac, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Inicijativu će podržati mostovci, ali smatraju da nije odgovoran samo ministar Beroš, nego i cijela Vlada.

- Svaku inicijativu koja je protiv Vlade mi po defaultu moramo podržati, ali jasna je poruka - nije Beroš samo Beroš Pedro, koji treba visjeti. Dakle, odgovornost je premijera, kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

A premijer na pitanje hoće li braniti Beroša u Saboru - odgovara odlučno.

- Hoćemo. To je već bila, evo, Marko mi je baš rekao da su izbrojili njegovi kolege 10 ili 11 inicijativa. Bit će 12., neće uspjeti i gotovo. Mi ćemo, naravno, obraniti to, kao i cijela parlamenetarna većina. Reforma zdravstva nije nešto što se radi preko noći, nego ozbiljno i napravit će se i nema nikakve veze s lokalnim izborima, poručio je Andrej Plenković.

Optužbe Peđe Grbina premijer naziva besramnima. Tvrdi i da su mu ministri Beroš i Marić objasnili o čemu je bilo riječi na sjednici saborskog Odbora.

- Nas trojica smo imali vrlo otvoren i ozbiljan razgovor u subotu ujutro, gdje su oni meni pojasnili, u biti, što je tamo bilo jer ja nisam imao vremena gledati 2 i pol sata tu raspravu, koju je, naravno, organizirao SDP ne zato što voli Zdravka ili Vilija, nego što hoće napraviti neki problem, kaže Plenković.

Političkim protivnicima ministar Beroš odgovorio je na društvenim mrežama. Kaže da je pravo pitanje koliko su iskreno spremni poduprijeti promjene.

"I Peđa Grbin i njegova stranka bili su na vlasti, a problemi u zdravstvenom sustavu se nisu smanjili. Dapače, doprinijeli su današnjem opsegu. Gospodo iz političke oporbe, ne budite licemjeri. Puna usta kritike, a ni grama volje da se istinski pokrenu promjene."

Šef SDP-a također odgovara na društvenim mrežama.

"Zato shvati: tvoj odlazak ne tražimo zbog politikanstva, nego zato što si dozvolio da bolnice ostanu bez lijekova, da se novac u zdravstvu troši bez kriterija, pravila i nadzora, da se dug gomila, da cijepljenje ne funkcionira, a uz sve to da se poslovi dodjeljuju tvojim prijateljima i poznanicima. Bez javne nabave, zna se."

Da oporbena inicijativa neće proći i da ministar Beroš dobro radi svoj posao - uvjeren je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Ovdje se radi o predizbornoj inicijativi. Na čelu te inicijative je SDP, koji ima ozbiljnih problema i koji će, vrlo vjerojatno, jako loše proći na ovim lokalnim izborima. Vidjet ću koja je dinamika oporbe, dakle, kada će predložiti tu točku da je uvrstimo u dnevni red. Ja je moram odmah uvrstiti u dnevni red, rekao je Jandroković.

Moguće je tako da će se o njoj glasovati i uoči lokalnih izbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!