Na manjinske izbore izašlo samo 10,5 posto birača; U Gradskom vijeću Pazina dominira Možemo!

04.10.2021.

09:13

Autor: HTV/HRT

Slab odaziv na manjinske izbore

Slab odaziv na manjinske izbore

Foto: HTV / HRT

U 11 županija, 16 gradova i 47 općina u nedjelju su održani su dopunski izbori za pripadnike nacionalnih manjina. Pravo glasa imalo je oko 130 tisuća građana. Samo 10,5  posto birača izašlo je na izbore koji su se održali jer na redovitim lokalnim izborima u svibnju u vijećima i skupštinama dijela općina, gradova i županija nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske manjine, ali ni Hrvata koji su u manjini - u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak.- Najveću izlaznosti imala je Ličko-senjska županija s 2,7 posto, potom Vukovarsko-srijemska 1,76 posto, te Primorsko-goranska. Najlošiju je imala Međimurska županija sa oko 4 posto, a na dnu skale je Grad Zagreb sa izlaznošću od samo 1 posto, rekao je Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva.

Izbori za pazinsko Gradsko vijeće


Slab odaziv i na prijevremenim izborima za pazinsko Gradsko vijeće. Glasalo je 38 posto birača. 


Nakon lokalnih izbora u svibnju, Vijeće se ni nakon tri pokušaja nije uspjelo konstituirati. Građani su birali 13 vijećnika, a prema prvim neslužbenim podacima, dogodila se velika promjena u omjeru snaga.


 Platforma Možemo! osvojila je sedam mandata, tri više nego u svibnju, a time i većinu u vijećničkim klupama. Lista IDS-HSU-HNS osvojila je četiri mandata, dva manje nego prije četiri mjeseca. HDZ je ostao na jednom vijećniku, mandat je zadržao i nezavisni Željko Mrak, dok je SDP izgubio vijećničko mjesto.


- Moramo donijeti niz odluka od preustroja, prodaje zemljišta, investicija, jako puno stvari čeka. Ta tri mjeseca se još nekako mogu izbalansirati do kraja godine, međutim bitno da krenemo do Nove godine i rebalanas proračuna i sve što treba da bi Grad funkcionirao'', kazala je Suzana Jašić, gradonačelnica Pazina (Možemo!).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!