16:02 / 28.09.2021.

Autor: Studio 4

SLAPP tužbe s kojima se suočava medijski sektor

Razgovor u Studiju 4

Razgovor u Studiju 4

Foto: Studio 4 / HRT

U Europskoj uniji, pa i kod nas, u porastu su tzv. SLAPP tužbe. Riječ je se o strateškim tužbama protiv sudjelovanja javnosti. O tome su u Studiju 4 govorile Suzana Lepan iz Hrvatskog novinarskog društva i Jasna Vaniček Fila - ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija.

Suzana Lepan upozorila je kako se pravosuđe još nije usuglasio vezano za definiciju SLAPP tužbi. Naglasila je da je riječ o tužbama moćnih pojedinaca koje služe zastrašivanju, što posebno pogađa male medijske kuće. Naglasila je da je u Hrvatskoj aktivno više od 940 tužbi protiv novinara i medijskih kuća.

- Europska komisija prepoznala je problem, kao i naše ministarstvo i Vlada. Donesen je Akcijski plan za europsku demokraciju, a jedna od važnijh tema je potpora samostalnim i neovisnim medijima, rekla je Jasna Vaniček Fila. Dodala je kako je organizirana radna skupina, sastavljena od stručnjaka i odvjetnika koji su već na prvom sastanku u lipnju zaključili je da je bitno adresirati problem pritisaka i tužbi na medije, dodala je. 

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!