Slobodni govori zastupnika o posvojenju iz trećih zemalja

19.06.2023.

13:07

Autor: Hina/D.M./HRT

Selak Raspudić, Bernardić, Pupovac i Benčić

Selak Raspudić, Bernardić, Pupovac i Benčić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Više saborskih zastupnika danas je slobodne govore u Saboru posvetilo sustavu posvojenja iz trećih zemalja. 

Selak Raspudić: Istražno povjerenstvo zbog slučaja DR Kongo


Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić pozvala je na osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje će utvrditi odgovornost hrvatskih sudova u slučajevima odobravanja stranih sudskih odluka o posvajanju djece. Time se osvrnula na navode u medijima po kojima su pojedini hrvatski sudovi brzo i bez provjere autentičnosti odobravali te odluke.

Predložila je također da se održi i tematsku sjednicu Odbora za pravosuđe na kojoj bi vrh sudbene vlasti dao konkretne odgovore na pitanje kako je moguće da godinama postoji "nadlegalni" procjep u postupcima posvojenja djece iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije.

Nedavno donošenje izmjena Zakona o međunarodnom privatnom pravu nije dovoljno, ocijenila je Selak Raspudić. Očekuje hitno očitovanje ministara vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, pravosuđa Ivana Malenice i socijalne skrbi Marina Piletića, predsjednika Vrhovnog suda, te u konačnici i premijera Andreja Plenkovića za kojeg je rekla kako je uvjeravao da je sve u skladu sa zakonom.

Bernardić: Jasnije definirati propise


I Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrati) u slobodnom govoru osvrnuo se na posvojenja za koja kaže da su u Hrvatskoj mukotrpna i dugotrajna pa se mnogi posvojitelji odlučuju za alternativnije postupke posvojenja u inozemstvu.

- Prosjek čekanja u Hrvatskoj je čak 3 godine, prošle godine je posvojeno 188 djece a u registru potencijalnih posvojitelja upisano je preko 1200 posvojitelja, dok ove godine 205 djece čeka na posvojenje, kazao je Bernardić.

Ističe da je postupke posvojenja u Hrvatskoj potrebno ubrzati , a kada je riječ o posvojenjima iz inozemstva treba bolje i jasnije definirati propise i provoditi jači nadzor, što je pokazao i slučaj iz DR Kongo. 

Pupovac: Izvor neregularnosti odnos prema drugima i drugačijima


Milorad Pupovac (Klub SDSS) kazao je kako se nedavno otkrilo da u Hrvatskoj funkcionira sustav posvojenja koji nije sasvim regularan, u kojem postoji privid stabilnosti i regularnosti posvojenja iz stranih zemalja u kojima nemamo ni diplomatska predstavništva.

- Odnos prema drugima i drugačijima je dubinski izvor neregularnosti u socijalnoj psihologiji i sistemu pridržavanja pravila i zakona u našoj zemlji. Počelo je tako da je dobrom dijelu ljudi zasmetalo ima li tamo netko tko je transrodan a koji se usudio da bude posvojitelj, ima li tamo netko tko pripada nekoj stranci da možemo krenuti u međustranački obračun. Prikupljanje političkih bodova na tome nije moralno ni prihvatljivo, ocijenio je.

Benčić: Nužnost pune legalizacije posvajanja


Sandra Benčić ponovila je prijedloge Kluba Možemo! da se kod međudržavnog posvojenja kroz zakone osigura nužnost pune legalizacije posvajanja na način da odgovornost za provjeru vjerodostojnosti dokumentacije nije na posvojiteljima već na sudovima koji bi morali tražiti nadovjeru.

Smatra i kako bi trebalo osnovati licenciranu agenciju za međunarodna posvojenja koja bi bila pod kontrolom državnih tijela. Vrijeme je i da se unutar DORH-a osnuje specijalni odjel za otkrivanje djela vezanih uz međunarodna posvojenja, dodala je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!