14:56 / 09.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Slonjšak plačući upozorila na probleme osoba s invaliditetom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pandemija je mnoge osobe s invaliditetom zatvorila u mjestima gdje žive, a najteže je onima koje su u ustanovama socijalne skrbi, kazala je.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom (OSI) Anka Slonjšak je plačući upozorila kako je pandemija mnoge osobe s invaliditetom zatvorila u mjestima gdje žive, a najteže je onima koje su u ustanovama socijalne skrbi. 

➡️ Slonjšak: Briga o starima i nemoćnima prepuštena tržištu
➡️ Slonjšak: Na medijima je velika odgovornost
➡️ Spajanje institucija pravobranitelja, mišljenja podijeljena 

- Poručujem im da ćemo se kao pravobraniteljstvo potruditi da im omogućimo pravo na kretanje, da mogu izaći i da ne proživljavaju zatvorenost, zapravo preživljavaju u tim ustanovama, rekla je Slonjšak koja je kroz plač objasnila da joj je o tome teško govoriti jer osjeća koliko je tim osobama teško.Pravobraniteljica je to rekla u Hrvatskom saboru kojem je podnijela Izvješće o svom radu u prošloj godini u kojem je navela da su napravljeni neznatni kvalitativni pomaci u politikama prema osobama s invaliditetom. Posebno je, ističe, vidljiv nedostatak sustavnih rješenja za posebne kategorije kao što su osobe s mentalnim i intelektualnim oštećenjima, osobe s autizmom, roditelji s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju najranije dobi.

Zastupnicima, od kojih je redom dobivala pohvale za rad, poručila je kako je na njima velik zadatak. Trebate se što više educirati i posjetiti različite institucije, udruge, razgovarati s osobama s invaliditetom, one su dio ovog društva, zaslužuju punu pažnju i podršku, kazala je.

Nevidljivi ljudi

Upozorila je na brojne probleme tih ljudi, od povećanog rizika od siromaštva, slabe zaposlenosti, do neriješenog međugradskog i međužupanijskog prometa. Pomaka ima, ali osobe s invaliditetom u mnogim su krajevima Hrvatske  nevidljivi ljudi jer nemaju priliku izaći, kretati se, uključiti se. Zastupnicima je poručila i da kontinuirano treba raditi na promjenama, da osobe s invaliditetom ne mogu imati ista, linearna prava, jer to nije pravedno.

- Svaka osoba s invaliditetom je osoba za sebe, dok zakonski i podzakonski ne uredimo da te osobe dobiju ono što im je potrebno, imat ćemo probleme o kojima govorim 12 godina, rekla je Slonjšak.

Najavila je da će uskoro biti objavljeno izvješće u sjeni, odnosno izvješće koje je njezin Ured potkraj 2019. podnio UN-ovu odboru za prava osoba s invaliditetom upozoravajući na stanje i položaj tih osoba u Hrvatskoj, naglašavajući pozitivno i negativno, odnosno preporuke koje nisu ispunjene od 2015. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!