12:24 / 10.05.2022.

Autor: HRT

Odvjetnica Mirele Čavajde: Današnji nalaz gori nego što je bio prije

Mirela Čavajda

Mirela Čavajda

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Odvjetnica trudnice Mirele Čavajde potvrdila je za HTV da je gotov nalaz nakon pregleda magnetnom rezonancijom. Gori je nego što je bio prije, pokazuje se rast tumora i vidi se razvoj hidrocefalusa, kazala je odvjetnica Vanja Jurić. Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozvala je Čavajdu na dodatne preglede u KBC. U Sloveniji je drugostupanjska komisija potvrdila da su ispunjeni svi uvjeti za prekid trudnoće.


Podsjetimo, Čavajdi je u šestom mjesecu trudnoće rečeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu. Na redovitom ginekološkom pregledu utvrđeno je kako je mogućnost da dijete preživi mala, a i da će, ako bude rođeno, imati tjelesna, odnosno mentalna oštećenja. Mirela tvrdi kako joj nakon dijagnoze nekoliko liječnika u više bolnica uopće nije reklo da ima pravo na Komisiju koja u takvim slučajevima može donijeti odluku o prekidu trudnoće, kao i to da su joj govorili da je prekid trudnoće u njezinu slučaju nezakonit. 

Mirela Čavajda još nije odlučila gdje će obaviti prekid trudnoće jer čeka odluku hrvatskih tijela. Još nije poznato kada će se sastati komisija KBC-a Zagreb, koja bi se do petka trebala očitovati o Čavajdinim prigovorima na odbijanje bolnica da obave prekid njezine trudnoće. Prethodno je sedmeročlana komisija KBC-a Zagreb, čije je postupanje naložio ministar zdravstva Vili Beroš, donijela mišljenje da se teško malformirani plod može liječiti pa je time neopravdan prekid trudnoće.

Odvjetnica Vanja Jurić kaže da do ministrove konferencije za novinare, na kojoj je iznio stajalište komisije, ni ona ni njezina klijentica nisu podnijele prigovor drugostupanjskoj komisiji. 

- Beroš je tu "svoju" komisiju aktivirao prije njihova prigovora i ona nije imala mandat odlučivati o prigovorima koji nisu ni podneseni, dodala je.

- Apsolutno smatram da je Beroševa komisija prejudicirala odluku drugostupanjske komisije jer su iznijeli mišljenje i stav o dijagnozama prije nego što su prigovori uopće bili podneseni. Dok god drugostupanjska komisija nije formirana, oni tako nešto nisu imali pravo ni govoriti ni prenositi ministru, ističe Jurić.

Mirelin slučaj izazvao val reakcija u javnosti

Udruga Roda - Roditelji u akciji organizira u četvrtak u Zagrebu prosvjed u znak solidarnosti s Čavajdom i svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće, a predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pozvao je Sabor na donošenje novog zakona o pobačaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!