15:25 / 17.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Slučaj Kuščević: Odbijen prijedlog za izdvajanje dokaza

Lovro Kuščević

Lovro Kuščević

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Splitski Županijski sud odbilo je prijedlog suoptuženika bivšeg ministra Lovre Kuščevića koji je tražio izdvajanje dokaza za koje smatra da su prikupljeni nezakonito, a na tu odluku moguća je žalba.

Optužno vijeće u četvrtak je trebalo donijeti odluku o osnovanosti optužnice protiv bivšeg HDZ-ova ministra Kuščevića, no budući da je jedan od njegovih suoptuženika tražio izdvajanje dokaza, sjednica je prekinuta.

Nakon što je odbijen prijedlog za izdvajanje dokaza, optuženik na nju može uložiti žalbu o kojoj će odlučivati viši sud, a poslije odluke o zakonitosti dokaza, Optužno vijeće može odlučivati o osnovanosti optužnice.

Uskokova optužnica podignuta je nakon istrage pokrenute u rujnu 2019., dva mjeseca nakon što je Kuščević podnio ostavku na ministarsku dužnost. Otkriveno je među ostalim da je kao općinski načelnik inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.

Istraga je naknadno dva puta proširivana pa su uz Kuščevića optuženi i njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović.

Optužnica protiv šestorice je podignuta zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na to nedjelo, primanje mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanje dokazivanja.

Osim za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi, dodjeljivanje POS-ovog stana šogoru, tužiteljstvo ga tereti i za mito te nezakonitosti s nekretninama.

Nakon što je objavljeno da je protiv Kuščevića Uskok podignuo optužnicu, on je medijima izjavio kako nije nimalo zabrinut te da jedva čeka dokazati svoju nevinost pred sudom.

Jučer se na sudu pojavio u pratnji odvjetnika Joška Čeha i tom prilikom okupljenim novinarima kratko rekao da očekuje fer i korektnu odluku Optužnog vijeća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!