Slučaj Sanader - stvarnost katkad maštovitija od mašte

18.02.2019.

22:38

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/J.L./P.F./HRT

default error photo
Slučaj Sanader priča je o krahu hrvatskog pravosuđa, o farsi, ocijenio je Milorad Šikanjić, politički komentator Hrvatskog radija.
U moru afera koje potresaju zemlju, ispod radara prolazi ponovno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL. Dok se u sudnici Županijskog suda izmjenjuju svjedoci, lice i naličje vlasti najbolje razotkriva iskaz krunskog svjedoka Roberta Ježića. 

Rekao bi Dostojevski, stvarnost je katkad maštovitija od same mašte. Slučaj Sanader priča je o krahu hrvatskog pravosuđa, o farsi, ocijenio je Milorad Šikanjić, politički komentator Hrvatskog radija.

Postupak u slučaju Ina-MOL razotkriva razmjere korupcijske hobotnice. Ulogu svjedoka pokajnika preuzeo je Ježić, preko čije je tvrke uplaćeno MOL-ovo mito Sanaderu. Interesno je prijateljstvo u kojemu su Ježiću za poslovanje trebali Sanaderov utjecaj i moć, a premijeru njegove financijske usluge. Počelo je potkraj 2000.

Robert Ježić rekao je na svjedočenju 4. veljače da je Sanader s obzirom na funkciju koju je obnašao uvijek imao autoritet, moć koja je proizlazila iz njegove pozicije.

Potkraj 2008. Sanader je, tvrdi Ježić, prvi put spomenuo mogućnost primitka novca te ga zamolio da provjeri na koji bi se način to moglo organizirati.

- Početkom 2009. on je taj svoj upit i konkretizirao govoreći da očekuje primitak 10 milijuna eura koji će biti od MOL-a, kazao je.

Uz predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija, Ježić spominje i Jozu Petrovića, poznatog iz afere "konzultantica", zbog koje je s mjesta predsjednika HDZ-a morao otići Tomislav Karamarko. Petrovića i Hernadija Ježić je sreo dok je u Vladi čekao Sanadera. Tada mu je rekao kako novac još nije uplaćen.

- On je odmah nazvao neki broj, što sam shvatio da je Jozo Petrović, i zamolio da se odmah vrate nazad. Nije prošlo više od 10 dana od tog razgovora u Vladi i ugovor je potpisan, a novac uplaćen, ustvrdio je Ježić.

Svjedoči i da je 5 milijuna eura s računa dvije ciparske tvrtke zatim uplaćeno na račun njegove tvrtkle Xenoplast. No u srpnju 2009. dogodio se novi obrat - Sanaderova ostavka.

Ježić kaže da je tada počeo shvaćati što je pozadina tog novca te da mu je rekao da više neću sudjelovati u tom poslu i da odbija primiti tih pet milijuna eura. Ali Sanader ne odustaje i traži način isplate drugih pet milijuna. Zato iz Milana, gdje su bili na utakmici Lige šampiona, dolaze u Zürich.

Ondje ih čeka Sanaderov brat Vlado koji živi u Švicarskoj. Kako je on odbio daljnje transakcije, Sanader se o budućim uplatama, kaže Ježić, dogovara s bratom. On uplaćene miljune, tvrdi, koristi za rad svoje tvrtke - isplatu kredita Dioki hodlinga.

U jednom restoranu susreli su se sa Hernadijem.

- Zsolt je rekao da će biti sve u redu te da transakcija, jer je velika, mora biti izvršena u dva puta, objasnio je Ježić.

Ježić, kojega radnici bivšeg petrokemijskog giganta Diokija, koji je stekao u dubioznoj privatizaciji, optužuju da je tvrtku uništio, a novac isisao, danas tvrdi da nije znao u što je bio uključen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!