U tijeku radovi na poduzetničkoj zoni u Petrinji

16.03.2021.

09:37

Autor: T.V./HRT/Hina

Kontejnersko naselje u Petrini

Kontejnersko naselje u Petrini

Foto: HTV / HRT

Za revitalizaciju potresom pogođenog područja ključno je poduzetnicima omogućiti da nastave svoje poslovanje. 

Kontejnersko naselje u Petrinji postat će i poduzetničko središte. Ukupno 50-tak obrtnika s područja Petrinje u potresu je izgubilo poslovne prostore, uglavnom smještene u centru grada. Dio njih je u međuvremenu započeo s poslovanjem u nešto izmijenjenim uvjetima, dok drugi čekaju novi početak u poduzetničkoj zoni na Sajmištu koja se upravo gradi. Grubi radovi su završeni, odnosno teren je pripremljen i sada se čeka na spajanje priključaka, javila je u podnevnom Dnevniku novinarka HTV-a Jelena Bokun.

130 kontejnera trebalo bi stići u poduzetničku zonu za 20-30 dana. Na Sajmištu se gradi, možemo to tako reći, pravi trgovački centar - radi se o objektu na kat, u prizemlju bi trebale biti smještene trgovine velikih trgovačkih lanaca, a kat je rezerviran za urede, poslovne prostore i male obrtnike, njih 35. Iz gradske uprave je potvrđeno da bi oni u prvih godinu dana trebali biti oslobođeni plaćanja najma ali i svih komunalnih naknada, javlja Bokun dodavši da će se u poduzetničkoj zoni naći sve što ljudima može trebati - banke, frizeri, mesnice, restorani, kafići, liječnici, ljekarne...

- Rekli su mi da ću dobit dva kontejnera koja će se spojiti, nadam se da će mi taj prostor biti dovoljan. Također su mi rekli da ćemo biti na katu. U prizemlju će biti veći centri, a mi ćemo mali obrtnici biti smješteni na katu, rekla je Danijela Žugaj, vlasnica obrta.

- Grubi radovi su završeni, asfaltiranje podloge je završeno. U tijeku su pregovori za nabavu 130 kontejnera poslovne namjene prema i to prema vrsti zanimanja, najavio je Ante Marić, pročelnik Upravnog odbora za gospodarstvo grada Petrinje. 

SMŽ: Prijavljeno 38.714 oštećenih objekata, pregledano 33.761

Na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, prema ažuriranim ArcGIS podatcima prijavljeno je 38.714 oštećenih stambenih objekata, a pregledano je 33.761 objekata, izvijestili su utorak iz županije.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 382, a neuporabljivo zbog oštećenja je 3 791 objekata. Privremeno neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 3 356, a privremeno neuporabljivo i potrebne su mjere hitne intervencije za 4 002 objekata.

Uporabljivo bez oštećenja je 672, a uporabljivo bez ograničenja 6 596 objekata. Uporabljivo s preporukom o postupanju je 14.962 pregledanih objekata, naveli su iz županije.


Crnogorski Crveni krst uplatio pomoć Hrvatskoj nakon potresa


Crnogorski Crveni krst uplatio je 59.186,57 eura prikupljenih donacijama građana i tvrtki na račun hrvatskog Crvenog križa, a sredstva su namijenjena za pomoć stanovništvu koje je zadesio razorni potres.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!