Potres uznemirio mnoge, u osnovnim školama na Krku nema nastave

16.02.2023.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: HRT/IMS/V.G./Hina

Jak potres na otoku Krku

Jak potres na otoku Krku

Foto: Goran Kovacic/Nel Pavletic / PIXSELL

Otok Krk pogodio je potres magnitude 4,8 malo prije 11 sati u četvrtak, potvrdila je Seizmološka služba. Potres se dogodio u 10.47, dva kilometra zapadno od Drage Bašćanske na otoku Krku. Nije bilo ozlijeđenih, oštećeni su neki dimnjaci, ima napuklina na zgradama, a sutra, zbog opreza i dodatnog pregleda zgrada, u Osnovnoj školi "Fran Krsto Frankopan" u Krku neće biti nastave. U ostalim otočnim školama nastava će se održavati.

Goran Grubišić, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Krka, rekao je za središnji Dnevnik HTV-a da su imali stotinjak poziva građana, a izišli su na tri intervencije.

- Naš je posao takav da moramo biti spremni na sve, ali su ovo neke stvari koje i nas uspiju iznenaditi. Rekao bih da nas je i sreća malo poslužila pa nije bilo veće materijalne štete. Najvažnije je da nije bilo ozlijeđenih, rekao je Grubišić. Istaknuo je da su sada svi na malo većem oprezu, ali nisu uvedene posebne mjere.

Građanima je poručio da mogu ostati mirni, jer mjerodavne službe rade sve što je u njihovoj moći. Ako pak bude ponovnog podrhtavanja, neka izađu iz kuće i neka se ne vraćaju dok se situacija ne smiri. Treba najprije pregledati objekt izvana da nema nekih većih oštećenja, pa ako je potrebno, neka ih zovu ili na broj 112.

- Zabilježili smo jak potres s epicentrom na otoku Krku. Magnituda potresa bila je 4,8 prema Richteru. Radi se o sustavu rasjeda koji se proteže od Ilirske Bistrice u Sloveniji, preko Klane i dolje prema Senju. Seizmički aktivno područje, i prije su se događali potresi. Valja napomenuti da je šire riječko područje, uz zagrebačko područje u koje ubrajamo i Banovinu, nakon područja južne Hrvatske, sezmički najugroženije. U ovih sat vremena ili već koliko, ukupno je zabilježeno tri potresa. Na koji način će se manifestirati daljnja seizmička aktivnost na tom području, ne možemo prognozirati, rekao je prijepodne Krešimir Kuk, seizmolog.

Jak potres nasreću je prošao bez ozlijeđenih. Također, bez veće materijalne štete - samo nekoliko odrona na prometnicama, manje pukotine na zgradama te požar u kući u Puntu koji je brzo ugašen.

- Uslijed potresa došlo je do pada električne grijalice na perilicu rublja, kratki spoj i izbio je požar. Nema ozlijeđenih, materijalna šteta je zadržana na prostoru kupaonice, rekao je Goran Grubišić, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Krka i dodao da ima negdje urušenih dimnjaka na području Drage Bašćanske te u Puntu.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut rekao je neposredno nakon potresa da je bilo dosta dojava građana o osjetu ljuljanja zgrada i pomicanju namještaja.


Potres se posebno snažno osjetio u Rijeci te su brojni građani nazivali službu 112 i vatrogasce s upitima o intenzitetu i epicentru potresa.

- Nije bilo panike, svi smo bili iznenađeni, ali smireni. Bilo ih je više, priviknuli smo se, rekla je jedna gospođa.

- Kako bude, tako će biti, strah ili ne, rekla je druga gospođa.

Potres se osjetio i u gotovo svim dijelovima Istre, no nasreću, osim uznemirenih građana, dojave o materijalnim štetama nemamo, potvrdio je za HINA-u načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

- Potres se osjetio u cijeloj Istri, od Pule do Buja, od Rovinja do Labina, no osim što je izazvao uznemirenost kod naših građana, nemamo dojavu o nekim materijalnim štetama. Pratimo situaciju i za sada nema razloga za paniku, istaknuo je načelnik Kozlevac.

U Puli su u 10.47 građani na više lokacija u gradu osjetili potres, a prema zasad dostupnim informacijama, posebno se ljuljalo na višim katovima nebodera u gradskim četvrtima Veruda i Vidikovac.

Galerija
Jak potres na Krku, Foto:  Nel Pavletic /PIXSELL
Uslijed potresa srušio se dimnjak u Dragi Bašćanskoj, Foto: Goran Kovacic/PIXSELLJak potres na Krku, Foto:  Nel Pavletic /PIXSELLJak potres na Krku, Foto:  Nel Pavletic /PIXSELLJak potres na Krku, Foto:  Nel Pavletic /PIXSELL

Učenici OŠ "Fran Krsto Frankopan" u Krku sutra nemaju nastavu


Nakon potresa u 10.47 zabilježeno je i nekoliko manjih. Stoga su iz Seizmološke službe u Zagrebu odlučili poslati svoje djelatnike što prije na teren kako bi dobili što više podataka o tom i inače seizmički aktivnom području.


- Sutra učenici Osnovne škole "Fran Krsto Frankopan" u Krku, zajedno sa svim područnim školama, neće imati nastavu. Statičari trebaju provjeriti sigurnost zgrada škola, rekla je novinarka HTV-a Klaudija Modrić Plantarić.

Pojačana seizmička aktivnost


Seizmolog Krešimir Kuk istaknuo je da se na širim prostorima bilježi jača seizmička aktivnost.

- Ako gledamo regionalni prostor našeg dijela Europe i Balkanskog poluotoka prema jugoistoku, generalno primjećujemo pojačanu seizmičku aktivnost, dodao je.

Plenković: Za sada nema dojava o ozbiljnim štetama


Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je razgovarao s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom vezano za potres magnitude 4,8 koji se dogodio na Krku te da zasad nema dojava o ozbiljnoj šteti, ali Vlada je na raspolaganju za potporu ako je to potrebno.

- Prema informacijama koje on (Komadina) u ovom trenutku ima, prema informacijama potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, za sada nema nekih dojava o ozbiljnoj šteti ili bilo kakvim drugim posljedicama, ali u svakom slučaju bit ćemo u kontaktu i na raspolaganju smo za svaku potporu ako to bude potrebno, rekao je Plenković u izjavi u Banskim dvorima.

Održavanje zgrada i statika


Komadina je rekao da je, prema informacijama seizmologa, navodno bila riječ o dubinskom potresu, koji se nije toliko reflektirao u površinskom dijelu. Dodao je da su mnogi ispitivali o potresu i ponudili pomoć, među njima i predsjednik Vlade Andrej Plenković, te kako se nada da se potres neće ponoviti.

Na pitanje o stanju i statici zgrada javnog sektora na području županije, župan je odgovorio da ima različitih vlasnika te da je županija vlasnik dijela zgrada, tj. škola i zdravstvenih ustanova.

- Zgrade su u dobrom stanju i redovito su održavane, a što se tiče njihove statike, to je stvar kada su građene, rekao je, ističući da je Rijeka bila dosta ispred vremena, ima dosta protupotresne gradnje i u zgrade je ugrađeno dosta armature.

Odgovarajući na pitanje provjerava li se statika starijih zgrada i provode li se neke mjere, Komadina je rekao da su poučeni potresima u Petrinji i Glini, Sisku, Siriji i Turskoj te da će se intenzivirati pregledi objekata i statička provjera dogradnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!