SNH obilježava Svjetski dan slobode medija

03.05.2023.

Zadnja izmjena 15:15

Autor: T.V./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) organizirao je akciju "Pet minuta gromoglasne tišine" i pozvao novinare da na pet minuta zaustave rad i time pošalju poruku da žele slobodu, sigurnost i bolje radne uvjete.

Simbolična akcija "Pet minuta gromoglasne tišine" počela je u 11.55, a SNH je pozvao novinare da prekinu svaki rad i komunikaciju do 12 sati. Povjerenik podružnice SNH-a ili predsjednik ogranka HND-a bio je pozvan da pročita priopćenje SNH-a u povodu Svjetskog dana slobode medija.

Novinare u radijskim redakcijama i televizijskim kućama pozvalo se da u eter ili s ekrana pročitaju prilagođeni tekst poruke i prekinu program da 12 sati.

SNH u poruci ističe da važnost prava na mišljenje i izražavanje kao temelj slobode svake osobe, naroda i simbol istinske demokracije u zemlji najbolje znaju novinari čiji je odgovorni posao svakodnevno posredovati između javnosti i centara moći kako bi svi građani mogli dobiti pravovremenu, potpunu i objektivnu informaciju o odlukama koje im centri moći spremaju, ali i onima koje skrivaju.

Svjetski dan slobode medija prigoda je kad se pobliže promotre i uvjetu u kojima rade novinari jer se unatoč općim verbalnim podrškama slobodi izražavanja i medija, sve više pojačavaju pritisci i slobodu izražavanja i medije.

Istraživanja koja provode međunarodne novinarske organizacije pokazuju porazno stanje fizičkog i mentalnog zdravlja novinara izloženih svakodnevnim pritiscima na poslu zbog previše radnih zadataka i vanjskim pritiscima zbog objavljenih priloga koji utjecajnim pojedincima nisu po volji.

Stres je najčešće stanje koje ugrožava i nagriza zdravlje novinara, zatim anksioznost, depresija, posljedice mobinga, sagorijevanje na poslu zbog preopterećenosti i želje da se usprkos svemu obave svi zadaci. Nisu rijetke ni pojave PTSP-a, posebno nakon izvještavanja s tragičnih događaja i ratnih sukoba.

Jedan od novijih oblika pritisaka su SLAPP tužbe - neosnovane sudske tužbe koje pokreću pojedinci protiv novinara kako bi ih zastrašili dugotrajnim parnicama s visokim odštetnim zahtjevima i odvratili od obavljanja novinarskog posla.

- Iz svega je vidljivo da iza prividno glamurozne fasade novinarskog posla stoji puno stresnog rada, kao i pritisci uredništva unutar redakcije i moćnika izvan nje, zastrašivanje putem neutemeljenih SLAPP tužbi i prijetnje raznih kukavica sakrivenih u bespućima društvenih mreža, kaže predsjednica SNH-a Maja Sever.

Dijalog između Crkve i medija


Svjetski dan slobode medija te skori 57. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija bili su povod tematskog okruglog stola u Varaždinskoj biskupiji. Uz građane, okupili su se urednici, djelatnici i direktori u medijima s tog područja. Bila je to prigoda za promišljanje o ulozi i važnosti medija, razumijevanju i boljoj komunikaciji Crkve i medija.

- S jedne strane bi kod crkve se mogao možda ono da se ohrabri malo možda na neku otvorenost, na susrete s novinarima, glasnogovorništvo, možda neke press konferencije, negdje da se ljudi upoznaju, da se vidi da tamo nije nešto tako strašno kako se čini, kaže doc. dr. sc. Boris Beck sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

- Kada mediji govore o nekom događaju, treba govoriti iz poštovanja prema događaju, prema osobi ili osobama koje su uključene u taj događaj i prema osobama kojima se obraćaju. Dakle nastojati biti vjerodostojni prenositelje onoga o čemu govore. Mislim da ako to postoji tada neće biti poteškoće u razumijevanju medija s bilo kojom institucijom, nadovezao se doc. dr. sc. Krunoslav Novak, tajnik HBK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!