SNV otvorio Banijsku kuću

17:48 / 27.01.2021.

Autor: T.V./Hina

SNV otvorio Banijsku kuću za pomoć stanovništvu pogođenom potresom

SNV otvorio Banijsku kuću za pomoć stanovništvu pogođenom potresom

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

Srpsko narodno vijeće (SNV) otvorilo je u srijedu u Glini SNV-ovu Banijsku kuću u kojoj će pružati pravnu, socijalnu i humanitarnu pomoć te prikupljati podatke za obnovu i razvoj tog područja pogođenog razornim potresom prije četiri tjedna.

- Riječ je o prvoj kući podignutoj u tom djelu Gline i zaštićenom spomeniku kulture, koju je SNV obnovio koliko je neophodno da bi tu bilo sjedište SNV-a za taj dio Banije, rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, napominjući da će tu biti sjedište pododbora Prosvjete.

- Mi smo na povijesnom mjestu i istovremeno u povijenom trenutku u kojem nakon dana i tjedana razaranja i patnji sada krećemo u smjeru obnove i stvaranja novog koncepta razvitka i življenja na prostoru Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, rekao je Pupovac koji je u Glinu došao sa suradnicima iz SNV-a, Savjeta za nacionalne manjine i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Dosad je po njegovim riječima SNV zajedno s Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom i drugim organizacijama podijelilo 83 kontejnera stanovništvu iz te dvije županije, a čekaju isporuku od 30 do 40 kontejnera, dok na listama imaju 83 obitelji koje čekaju zbrinjavanje.

Upitan boji li se sličnog scenarija kao u Zagrebu u kojem se devet mjeseci nakon potresa ništa nije dogodilo, Pupovac je rekao da su pripreme za Zagreb obavljene i obnova se očekuje brzo.

- Između Zagreba i Banije postoji ipak razlika jer se na banijskom području dogodio spoj posljedica rata, siromaštva i nerazvijenosti s jedne strane te posljedica potresa. Zbog toga će obnova na tom području trebati biti urgentnija, rekao je Pupovac.

Zaključio je da je pitanje obnove i razvoja Banije pitanje biti ili ne biti našeg društva i države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!