Socijaldemokrati apeliraju na Dobronića da se pooštre kazne obiteljskim nasilnicima

22.09.2022.

11:22

Autor: I.Z./HRT/Hina

Pooštriti kazne obiteljskim nasilnicima

Pooštriti kazne obiteljskim nasilnicima

Foto: - / Shutterstock

Saborski Klub Socijaldemokrata poslao je danas otvoreno pismo predsjedniku Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću s apelom da napravi sve u skladu sa svojim ovlastima kako bi se što više smanjio broj žrtava obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja, a pooštrilo mjere za obiteljske nasilnike.

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Klub socijaldemokrata poziva predsjednika Vrhovnog suda da "napravi sve što je u skladu s njegovom moći i ovlastima", kako je na konferenciji za novinare rekla Katica Glamuzina, "kako bi se što brže i što više smanjio broj žrtava obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja".

Podsjećaju da je Vlada odbila konkretan zakonski prijedlog njihova Kluba o uvođenju pojma femicida kao zasebnog kaznenog djela. Glamuzina smatra da je zaštitna mjera zabrane prilaska "beskorisna, smijanje u lice žrtvi", kod opetovanih počinitelja nisu dovoljne te ih je potrebno mijenjati, a jedino tko može mijenjati sudsku praksu je Vrhovni sud.

Smatra da je mjera zabrane prilaska neučinkovita i zakašnjela te da je obiteljskim nasilnicima mjesto u pritvoru ili na edukacijama o nasilnom ponašanju ili kontroli bijesa zbog čega bi Dobronić trebao pooštriti mjere protiv obiteljskih nasilnike.

- Uz sve ostale probleme vezane za ovaj veliki negativni društveni trend, kao što su nedovoljna educiranost policijskih i pravosudnih aktera, nepostojanje regionalnih kriznih centara i nedovoljan broj sigurnih kuća, neprovođenje Istanbulske konvencije, postalo je očito da posebnu pažnju treba posvetiti i zaštitnim mjerama koje se izriču prijavljenim počiniteljima, ocjenjuju Socijaldemokrati.

Mjere koje su se izricale u brojnim dosadašnjim slučajevima nasilja koja su u konačnici rezultirala femicidom, očito nisu zaštitile te žene, a u većini slučajeva se radilo o već kažnjavanim nasilnicima.

- Izjave kakve smo imali prilike slušati, o tome gdje bismo došli kad bismo svakog nasilnika pritvarali, su nedopustive i zapravo pokazuju sav jad i nebrigu sustava za ovakve slučajeve nasilja, poručili su Socijaldemokrati.

Zaštitne mjere, sad je već valjda svima jasno, svakako moraju biti strože, moraju biti temeljene na kvalitetnim sigurnosnim provjerama i odgovornom razmišljanju prema žrtvi, moraju biti bolje kontrolirane u provedbi i sasvim sigurno moraju biti jasno propisane i ujednačeno se provoditi u cijeloj Hrvatskoj, apeliraju Socijaldemokrati na Vrhovni sud da donese nove smjernice o provedbi strožih, učinkovitijih zaštitnih mjera te osiguraju da se ujednače u cijeloj Hrvatskoj.

- Statistički podaci govore da je ove godine dvanaest žrtava femicida u prvih devet mjeseci. To je nedopustivo! Ne postoji brojka ubijenih koja bi bila prihvatljiva jer je i jedna žrtva previše, rekao je Davorko Vidović, poručivši da se ne mire s njima i ne prihvaćaju da je tako to u obitelji i stavovima gdje bismo stigli kad bi pohvatali sve nasilnike. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!