Socijalni radnici: Vrijeme je da hrvatska politika prestane ignorirati struku

15.03.2022.

13:11

Autor: Hina/HRT/D.S.

Štefica Karačić

Štefica Karačić

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Vrijeme je da hrvatska politika prestane ignorirati struku, poručili su jednoglasno socijalni radnici u sklopu Svjetskog dana socijalnog rada, koji se obilježava pod nazivom "Izgradimo zajedno održivo društvo po mjeri svakoga".

- Tražimo načine kako da naš glas dobije jednak značaj kao glas politike jer politika je gluha na glas struke, rekla je predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić na prigodnoj svečanosti.


Preko medija vide, jer komunikacija posljednjih mjeseci između politike i njih ide preko medija, dodala je, da im se šalju direktne poruke da se od njih ne očekuju inicijative ni aktivno participiranje u tim procesima, nego poslušnost, šutnja i puko vjerovanje poslodavcu da će sve biti dobro.


Današnji središnji skup održava se pod geslom "Socijalni rad u Hrvatskoj: nove perspektive" jer se kao profesija u kontekstu katastrofa i pandemije, koji su izazov za socijalni rad, nalaze i u situaciji početka reforme sustava socijalne skrbi s kojom se nisu složili u pripremi jer smatraju da ide u pogrešnom smjeru. 


Karačić: Konceptom promjena do dodatnog administriranja socijalnih usluga


Karačić je navela kako je skup i prilika da pokušaju ponovno uspostaviti dijalog s mjerodavnim Ministarstvom kako bi strukturne promjene prošle uz što manje posljedica jer one moraju biti rezultat sinergije svih kojih se ta djelatnost tiče.


Kao najveće probleme nove reforme navela je kako se čini da cijeli koncept promjena vodi u dodatno administriranje socijalnih usluga i prava, što onda znači udaljavanje korisnika, težu dostupnost ili manju ulogu socijalnih radnika u neposrednom radu s korisnikom, bez čega nema rezultata.


Dodala je kako se njihov rad ne može stavljati u paralelu s, primjerice, djelovanjem Zavoda za mirovinsko osiguranje koji administrira prava i koji tako može biti ustrojen.


Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš istaknuo je kako Hrvatska ima dvije i pol tisuće socijalnih radnica i radnika koji se skrbe za više od pola milijuna korisnika, što su veliki brojevi, no o socijalnoj skrbi u javnosti se govori samo nekoliko puta godišnje i samo kada se dogodi nešto loše. 


Upitana kako komentira poruke i kritike poslane sa skupa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa poručila je kako ne ignoriraju struku, nego rade na tome da se pojača njezin dignitet.


Navela je kako se reformom socijalni radnici rasterećuju određenih administrativnih poslova jer je cilj da rade isključivo svoje stručne poslove, da se poštuju protokoli i da se ujednače njihova postupanja u svim centrima. Mišljenja je kako je većina socijalnih radnika zadovoljna tim promjenama te poručila kako sve što rade, rade radi poboljšanja sustava, struke i načina rada. 


U povodu Svjetskog dana socijalnog rada uručene su i nagrade Hrvatske udruge socijalnog rada istaknutim stručnjacima i organizacijama koje su svojim djelovanjem posebno pridonijeli razvoju profesije i unapređenju socijalne skrbi. 


Također, na skupu je stotinjak okupljenih socijalnih radnika ustalo i pljeskom podržalo socijalne radnike u Ukrajini, ali i Rusiji, koji unatoč svim ugrozama, moraju ostati vjerni temeljnim načelima profesije i zauzimati se za mir i zaštitu svakog čovjeka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!