12:40 / 24.05.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV

Šostar: Epidemiološka situacija u Zagrebu dobra

Zvonimir Šostar, ravnatelj NZ dr. Andrija Štampar

Zvonimir Šostar, ravnatelj NZ dr. Andrija Štampar

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

O epidemiološkoj situaciji u Zagrebu i tempu cijepljenja u Zagrebu za podnevni Dnevnik HTV-a govorio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". S njim je ispred Zavoda razgovarala Dajana Šošić. 


- U Gradu Zagrebu situacija je bitno bolja, mi smo i prije četiri tjedna najavili da nam se na testiranjima pokazuje da su pozitivni na sve višim tzv. ciklusima, što znači da epidemija polako jenjava. Međutim, nije još vrijeme za opuštanje, rekao je Zvonimir Šostar komentirajući sve bolju epidemiološku sliku u Hrvatskoj i glavnome gradu. 


Dodao je kako je u Zagrebu najveća procijepljenost u zemlji.


- Današnji podaci pokazuju da smo procijepili 40,7 posto onih koji mogu primiti cjepivo. Jedanaest je posto cijepljeno i s drugom dozom. Oko 380 tisuća doza smo distribuirali. Radimo punom parom, rekao je dr. Šostar.


Najavio je da će poslijepodne na Zagrebačkom velesajmu cijepljenje biti u sve tri dvorane, a primjenjuje se Modernino cjepivo. Od sutra do petka cijepit će se Pfizerovim cjepivom, kazao je.


Iako se ovaj tjedan očekuje isporuka rekordnih količina cjepiva, ne razmišlja se o tome da se organizira cijepljenje bez prethodne najave.


- Zagreb je prevelika urbana sredina. Da ne bismo dobili kaos i gužve, nova žarišta i da se ne povećaju brojevi, moramo paziti. Ako odete na Velesajam, vidjet ćete da ljudi zaista dolaze u svojim terminima, da nema nikakvih gužvi, izjavio je Šostar. Naglasio je da se dnevno na Velesajmu cijepi oko 4500 ljudi.


Ako se nastave pozitivni epidemiološki trendovi, moguće je ublažavanje mjera, a dr. Šostar smatra kako je vrijeme da se o tome razmisli.


- Mislim da na tom tragu razmišlja i nacionalni stožer, a to je da se popuštaju mjere koje se tiču događaja na otvorenome, prije svega kulturnih i gospodarskih. Pritom moramo biti pažljivi jer mi smo ipak turistička zemlja. Dobar dio proračuna ovisi o turizmu i ne smijemo si dopustiti nikakav kiks. Sad čekamo da vidimo hoće li nas neke države EU-a staviti u zelenu zonu, a mislim da polako dolazi to vrijeme, rekao je Šostar za podnevni Dnevnik HTV-a.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!