Šostar: Nama platforma "Cijepise" ne funkcionira, prijavite se kod liječnika

24.04.2021.

13:34

Autor: Ruža Ištuk/ HTV/ IMS

Zvonimir Šostar

Zvonimir Šostar

Foto: HTV / HRT

Problemi u vezi s aplikacijom "Cijepi se" ne prestaju. Nakon što se u medijima pojavila informacija da je Grad Zagreb prekinuo cijepljenje putem te platforme, HTV je pitao Zvonimira Šostara, šefa Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar", za objašnjenje.

Na pitanje jesu li i zašto prekinuli cijepljenje preko platforme "Cijepise", Šostar u telefonskom razgovoru odgovara:

- Mi smo samo prvi dan pokušali koristiti platformu, međutim, kako platforma nije funkcionirala, a do tada se još ni u jednoj županiji nitko nije išao naručivati preko nje, odlučili smo promijeniti način naručivanja, tako da smo naručivali preko domova zdravlja, preko e-naručivanja, CEZIH-a. Liječnici obiteljske medicine trebaju oko 15 sekundi da naruče svog pacijenta. Taj nam je sustav fantastično funkcionirao jer mi smo samo koordinatori i logistika cijepljenja, rekao je.

Upravo su na Velesajmu, nakon pogreške na platformi "Cijepise", cijepili mlađu populaciju.

- Ne znam što se dogodilo s platformom tada, ali činjenica je da su došli i mlađi ljudi. Ako je netko naručen, nije na nama da odlučujemo hoće li se cijepiti ili ne, komentira Šostar.

Na pitanje je li platforma prema njegovu mišljenju doživjela kolaps, s obzirom na to da su se oni oslonili samo na liječnike obiteljske medicine, rekao je:

- Nama ne funkcionira i mi smo odmah nakon prvog dana odustali i promijenili sustav naručivanja.

Što je sa svima onima koji su se prijavili na cijepljenje preko platforme, što im savjetuje?

- Morat će, očito, razgovarati sa svojim liječnicima obiteljske medicine da ih naruče - odgovara Šostar.

Zvonimir Šostar najavio je da će se u svibnju u Zagrebu, uz Velesajam, otvoriti još tri mjesta za cijepljenje te da će se ono provoditi cijeli dan i ponedjeljkom te petkom. Planiraju, rekao je, cijepiti najmanje oko 6 i pol tisuća ljudi dnevno.

Da platforma 'CijepiSe' nije funkcionirala, potvrdila je za HTV i Šostarova zamjenica Sandra Šikić. "Zapravo je sistem naručivanja u Gradu Zagrebu, a čujem evo i u drugim županijama putem liječnika obiteljske medicine", kazala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!