19:08 / 15.03.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/A.M/HRT

Šostar: Gotovo 50% novozaraženih zaraženo britanskim sojem

Zvonimir Šostar

Zvonimir Šostar

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je do petka procijepljeno 61.500 ljudi prvom dozom cjepiva protiv COVID-19, a negdje oko 16.000 i s drugom dozom, kazao je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" koji je s novinarkom Ružom Ištuk za Dnevnik HTV-a razgovarao o  epidemiološkoj situaciji i procijepljenosti u Zagrebu.  


- Sutra distribuiramo još dodatnih 11.400 doza. Svaki od liječnika obiteljske medicine dobit će po jednu bočicu Pfizera, Moderne i AstraZenece, kazao je dr. Šostar.

Naglasio je da je riječ o ogromnom trudu i poslu  koji djelatnici epidemiologije ulažu.

- Na negdje 550 cjepnih mjesta morate dostaviti kako cjepivo, tako i šprice, igle, uputstva, potvrde. Dakle jedan ogroman posao - danas smo dobili cjepivo, sutra ujutro ono već mora biti na cijepnom mjestu, kazao je Šoštar.

Što se tiče masovnijeg cijepljenja u Zagrebu, naglasio je kao su pripreme na Velesajmu u punom jeku. 

- U petak smo imali koordinaciju s ravnateljima domova zdravlja i njihovim koordinatorima za cijepljenje. Imat ćemo, krajem ovog tjedan, još jedan sastanak. Danas sam bio s v.d. gradonačelnika gospođom Jelenom Pavičić Vukičević. Jako daleko smo odmakli sa svim priprema, tako da u roku od par dana Velesajam može biti spreman, samo nek dobijemo cjepivo, dodao je.

Kazao je da nema točnih podataka koliko se osoba obilo cijepiti AstraZenecinim cjepivom.

-  Odbijanja ima, ali nemamo točnu informaciju koliko ih odbija. Međutim činjenica je da se svo cjepivo koje dođe kod liječnika obiteljske medicine i potroši. Prema tome dovoljno je osviještenih - da je najvažnije ipak se cijepiti. Na taj način spriječiti bilo kakav tragičan ishod ove opake bolesti, kazao je Šostar. 

U Hrvatskoj se bilježi porast novozaraženih koronavirusom, na tjednoj razini on iznosi 28,8%. 

Porast broja novozaraženih ima i Grad  Zagreb, potvrdio je dr. Šostar.

- Ponedjeljak je uvijek dobar zbog toga što se relativno malo testira u nedjelju, a i ono što se testira su većinom putnici koji dolaze ili dolaze ili odlaze iz Hrvatske. Pravo stanje ćemo vidjeti u srijedu ili četvrtak,  ali moramo znati da je gotovo 50% novozaraženih zaraženo britanskim sojem za kojeg je dokazano puno virulentniji nego što je tzv. standardni COVID, naglasio je Šoštar.

- Epidemiolozi su izolirali južnoafrički, brazilski i češki soj. Sada ljude koji su doputovali iz inostranstva i imaju simptome, a pozitivni su na COVID, testiramo posebnim testove, na upravo ove mutirane sojeve. Na taj način brzo dokazujemo da li je ili nije, objasnio je Šostar.

Istaknuo je kako još nemamo potvrdu imamo brazilski soj u Hrvatskoj. 

- Ali za vjerovati je s obzirom na to da je svijet postao jedno globalno selo i da se jako puno putuje, mislim da se nećemo moći, kao što se i dobar dio Europe nije stigao zaštiti. Teško da ćemo se moći i mi, pojasnio je Šostar.

Smatra da su se građani previše opustili što se tiče pridržavanja epidemioloških mjera. 

- Trebamo brinuti i o svom i tuđem zdravlju, pogotovo dok je situacija ovakva gdje imamo jako malo procjepljenjih. Kad procjepljenost bude iznad 60% onda ćemo imati razloga za opuštanje, naglasio je Šostar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!