Split: Asistenti u nastavi traže da im se satnica poveća s 24 na 40 kn

17.10.2022.

07:00

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/HRT

Asistenti u nastavi traže da im se satnica poveća s 24 na 40 kn

Asistenti u nastavi traže da im se satnica poveća s 24 na 40 kn

Foto: Dnevnik / HRT

Odgovornost im je velika - mjesečna primanja vrlo skromna. Satnica 238 splitskih pomoćnika u nastavi je 24 kune. Našli su se u fokusu gradskog SDP-a, o komu u vijeću ovisi vladajuća većina. Kao programski partner Centra Ivice Puljka traže povećanje satnice na 40 kuna. Uoči kreiranja proračuna za iduću godinu počelo je cjenkanje. Gradonačelnik nudi 30.

Lada i Josip splitski su asistenti u nastavi.

- Volim to raditi, osjećam zadovoljstvo jer pridonosim toj djeci i zajednici, rekla je Lada Deković, asistent u nastavi, Split.

- Trenutno imam generaciju s kojima završavam proces od 4 godine. To su momci na koje sam iznimno ponosan, rekao je Josip Kaloper, asistent u nastavi, Split.

Mjesečno mogu zaraditi od 2100 do maksimalno 3500 kuna ovisno o broju sati učenika u školi. Ljeti, kad nastave nema, čeka ih Zavod za zapošljavanje.

- Mi smo ta neka produžena ruka koja umjesto njih koordinira njihove odnose i s profesorima i s prijateljima jer radimo sve od WC-a, hranjenja, higijene, svaki izlet brinemo za njih, dođemo im često kao roditelji, dodala je Deković.


Već 12 godina plaće su iste. Angažirani u projektu grada s pomoćnikom mogu bolje, traže povećanje s 25 na 40 kuna.

- Ne tražimo simbolično povećanje, tražimo konkretan iskorak, tražimo 40 kuna netto satnicu. Time bi pomoćnici u nastavi i za šest sati rada dnevno imao 4.600 kn. Mislim da ne tražimo previše, dodao je Kaloper.

- Mi smo predložili 20%, znači na 30 kuna, što mislim da je primjereno. Nama je stalo da asistenti budu zadovoljni jer rade odgovoran posao, rekao je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Vijećnici SDP-a o čija dva glasa ovisi vladajuća većina, podržavaju zahtjeve asistenata.

- Osim satisfakcije da dijete napreduje, asistenti nemaju ništa. Mi se slažemo da treba povećati, gradonačelnik uvažava činjenicu da su potplaćeni, samo ne smatra da treba uvažiti njihove potrebe. Mi im dajemo podršku, nije pitanje rebalansa proračuna, nego proračuna i da sve krene od 2023., rekao je Davor Matijević (SDP).

Može li 10 kuna poljuljati programske partnere.

- Ne bi ja sada da bude natezanja i ultimatuma. Možemo postići kompromis, nije to pitanje ni SDP-a ni Centra, to je pitanja asistenata, oni rade u teškim uvjetima i to nije stvar na kojem treba pucati partnerstvo, dodao je Matijević.

- Mislim da će doći do riješenja. To je jedna konstruktivna atmosfera, razgovarat ćemo o problemima i mogućnostima koje imamo, dodao je Puljak.

Asistenti do kraja godine traže odgovor, u protivnom poručuju - idu u štrajk.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!