Pomoćnici u nastavi i dalje se bore sa sustavom

19.07.2022.

07:00

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Pomoćnici u nastavi i dalje se borbe sa sustavom

Pomoćnici u nastavi i dalje se borbe sa sustavom

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Raspisan je natječaj Zagrebačke županije za 192 pomoćnika u nastavi. Sredstva su povučena iz EU fondova, no mnogo je problema o kojima se raspravlja iz godine u godinu. Činjenica je da mnogo djece zaista treba pomoćnika u nastavi, a postavlja se pitanje kako to na pravi način organizirati te kako pomoći onima koji se bave ovim izuzetno zahtjevnim poslom? 

 "Mirovine pomoćnika u nastavi bit će nikakve"

Radni odnos pomoćnika u nastavi vrlo je nestabilan.

- Pomoćnici u nastavi dobivaju ugovore o radu na četiri, pet, šest sati, ovisno koliko učenika ima rješenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Vi ostvarujete pravo na dvadeset školskih sati koje vam onda pojedine jedinice lokalne samouprave u suradnji sa školama to skraćuju na 45 minuta – pa ste vi, primjerice, prijavljeni na tri sata i deset minuta, ili dva sata i 25 minuta, iako radite četiri školska sata i u školi ste od 8 do 11.35. Tako da gdje god se može zakinuti pomoćnike u nastavi, uvijek će nas zakinuti. Danas-sutra naše mirovine će biti nikakve ako ostanemo u ovakvom načinu rada i u ovakvom sustavu koji je takav zadnjih petnaest godina, kazala je predsjednica Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi Pun.hr, Iva Tadić.

Pomoćnici u nastavi u Primorsko-goranskoj županiji, dodaje, imaju satnicu od 25 do 35, dok je u Zagrebu taj iznos mnogo manji.

- Tamo je minimum 25 kuna, a ako neka jedinica lokalne samouprave ima dodatna vlastita sredstva, ona izdvoji iz vlastitog budžeta dodatni dio novca. Međutim, velike jedinice lokalne samouprave kao što je Zagrebačka županija, grad Zagreb ili grad Split, gdje je veliki broj djece, su u problemima jer nedostaje ljudi koji bi radili. Bit ćemo u još većim problemima s novim zakonima o osobnim asistentima koji će dobiti puno radno vrijeme od 6 ili 8 sati, i imat će minimalno četiri tisuće kuna plaću. Onda se i ja kao pomoćnik u nastavi pitam zašto ne bih radila na puno radno vrijeme i za puno veću plaću, a ne za dvije tisuće kuna, istaknula je Tadić.

"Država je svjesna problema i radi na njegovom rješavanju"

- Zagrebačka županija taj problem pokušava riješiti petim prstenom potpore, dodao je Vjeran Štublin iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije, kroz koji se prijavljuje na natječaj Europskog socijalnog fonda kako bi se za pomoćnike u nastavi osigurala sredstva.

- Imamo velike potrebe, ove školske godine tražimo 192 pomoćnika u nastavi, i vrijednost tog projekta je izuzetno visoka. No, Zagrebačka županija ima još puno troškova vezano uz obrazovanje. Pokušavamo to riješiti prijavama na projekte, a razliku koja nedostaje kako bi svako dijete u županiji imalo pomoćnika kojeg treba osiguravamo iz vlastitog prihoda. Problem je status pomoćnika u nastavi koji nije adekvatno riješen, i zato nije ni atraktivno zanimanje za prijavu. Prije sedam godina, kad smo krenuli s projektom, na jedno mjesto smo imali deset prijava. Sada je situacija na tržištu rada drugačija, i to plemenito zanimanje je postalo neatraktivno radi satnice, nedefiniranog statusa i ugovora na određeno vrijeme, porručio je.

Država, dodaje Štublin, je svjesna problema i radi na njegovom rješavanju.

"Nadamo se da će svako dijete imati osiguranog pomoćnika"

Tadić je rekla kako je nezadovoljna radom ministarstva.

- Pojedinci unutar ministarstva koji se bave našom problematikom, zadnjih nekoliko godina ističu kako je pomoćnika u nastavi previše. No, status pomoćnika u ovom trenutku nikako nije definiran i ne postoji nikakva pravna legislativa. Bilo je razgovora da će se novim Zakonom o obrazovanju obuhvatiti i asistenti, i da će treći odgajatelj raditi s djecom s teškoćama, no oni su preraspodijeljeni na zamjene. Imamo sustav koji je dosta loš za tu djecu, a kunemo se u sva ta prava te djece s poteškoćama, dodala je. 

Štublin je naglasio kako je Zagrebačka županija raspisala javni poziv, a škole su raspisale natječaje za pomoćnike u nastavi.

- Sad se obrađuju prijave pa ćemo vidjeti. Zaista se nadamo kako će prijava biti dovoljno, i da će svako dijete imati osiguranog pomoćnika, zaključio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!