Pomoćnici u nastavi, dokad borba sa sustavom?

26.04.2021.

07:05

Autor: Sunčica Findak/V.K./Dnevnik/IMS

Problemi za pomoćnike u nastavi

Problemi za pomoćnike u nastavi

Foto: Sunčica Findak / HRT

Oko 80% učenika s teškoćama pohađa redovite osnovne i srednje škole. Mnogi od njih s pomoćnicima u nastavi. Kako se oni i njihovi roditelji snalaze u vrijeme pandemije i nastave na daljinu te ima li dovoljno pomoćnika u nastavi, istražili smo u Dnevniku HRT-a u rubrici - O školstvu na distanci.


Ljiljana Vrtarić majka je djevojčice s teškoćama koja ide u 8. razred. Sa sustavom se bori od početka njezina školovanja, kako bi uopće dobila pomoćnika u nastavi.    

- Dvije godine ga nemaju, jer kako je došao novi pravilnik na više učenika ide jedan asistent, djeca puno teže svladavaju gradivo, govori Ljiljana Vrtarić, majka učenice s teškoćama, Čakovec.

Lucija je pomoćnica u nastavi tri godine jednom djetetu, ali dodaje - kada bi bila za nekoliko njih, bilo bi to gotovo nemoguće.

- Imate situaciju kada vas učenik stalno treba i još je dobro da su oni u istom razredu, ali ako nisu to je nemoguće fizički napraviti, istaknula je Lucija Jambrović, pomoćnica u nastavi, Čakovec.

Nastava na daljinu još je dodatno sve zakomplicirala.

- Jer sam i ja zaposlena, a oni kada i imaju zadaću nemaju tipični on line program, nego nam šalju materijal, naglašava Vrtarić.

I maturantima- učenicima s teškoćama ovo razdoblje dodatno je stresno. Kristina je s Anamarijom, nagluhom maturanticom, 4 godine. Pripremaju se, ali na ispitima neće moći biti zajedno.

- Takva su pravila da pomoćnik ne može s učenikom biti na maturi, već s njim ide pomoćnik koji je nepristran, govori Kristina Brunjai, komunikacijska posrednica, Osijek.

To će za nju biti najveći šok, jer njezin joj je pomoćnik, dodaje, i psihološka potpora. Za vrijeme online nastave svakako su se snalazili, ali najteže joj je održavati distancu.

- Jer ako sam ja 2 metra udaljena od Anamarije ona mene ne čuje, ne razumije i moj posao nije dobro odrađen, naglašava Kristina.

Pomoćnici u nastavi svake godine strahuju hoće li im biti produljen ugovor, a o plaći da i ne govorimo. Lucijina plaća je 3 400 kuna.

Ali svoj posao, kaže, voli i sretna je što pomaže. No svakako treba nešto promijeniti.

- Što se tiče naših prava, to nije dobro riješeno s ovim zadnjim projektom, rekla je Iva Tadić, predsjednica Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi.

Možda pomogne promjena na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

- Početkom ove godine upisali smo prvi standard zanimanja za pomoćnike u nastavi i stručno komunikacijske posrednike, govori prof.dr.sc. Zrinjka Stančić, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb.

No kamen spoticanja je izvor njihova financiranja. I opet se o jednoj tako važnoj temi dogovara i pregovara na sto razina. Ako se nešto ne riješi, a već bi bilo krajnje vrijeme, mama Ljiljana s početka priloga borit će se sa sustavom i kada joj kćer postane srednjoškolka. Dakle, tu je matematika jednostavna 15. godinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!