Split se priprema za izbore

25.04.2022.

20:09

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Split

Split

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Split se sprema za izbore u lipnju. Poznata su i četiri imena za gradonačelničku dužnost. Danas su HDZ-ovi vijećnici podnijeli ostavke na mandate u Gradskom vijeću i sutra neće sudjelovati u radu. Time su omogućili vladajućoj većini da izglasa zadnje odluke za koje smatra da su važne za grad te da, nakon toga, kako su obećali, svi ostali podnesu ostavke.

Za sada su u utrci Ivica Puljak iz Centra, Zoran Đogaš kao HDZ-ov nestranački kandidat, Željko Kerum iz HGS-a, a SDP je danas predstavio svog kandidata, Davora Matijevića.


- Split ima jako puno problema, nažalost dugo smo taoci jedne stihije i disfunkcionalne politike, kaže Davor Matijević (SDP).


- Što se mene tiče ja svoju publiku uvijek imam i upravo taj  protukandidat koji je ravnoteža Ivici Puljku meni je dobro došao jer s treće strane ja ulazim bočno, smatra Željko Kerum (HGS).


Ivica Puljak u kampanju ulazi s istim timom s kojim je osam mjeseci vodio grad.


- Želimo pitati građane jesu li zadovoljni smjerom kojim smo krenuli i jesu li oni za red ili nered, jesu li za budućnost ili za povratak u prošlost. Nas zaista ne zanimaju ostali kandidati koji predstavljaju stare politike, koje su upropaštavale grad i cijelu Hrvatsku, nas zanimaju građani, rekao je Ivica Puljak (Centar).


Zoran Đogaš novo je lice na političkoj sceni. Tu je, kaže, samo radi Splita.


- Ono što mi je bilo u glavi isprve, to je ostalo isto - da budem ono što jesam i da se borim za ono za što se mislim boriti. Ovo je izbor za gradonačelnika, mene zanima samo Split, nikakvi Banski dvori, Pantovčak, niti Bruxelles, kaže Zoran Đogaš, nezavisni kandidat HDZ.


Sutra je zadnja sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu. Velikih turbulencija ne bi trebalo biti. HDZ-ovi vijećnici danas su potpisali ostavke i neće sudjelovati u radu.


- Želimo prepustiti vladajućima da donose odluke sutra na vijeću kako oni smatraju da je ispravno, loptica je na njima i očekujemo da će i oni podnijeti ostavke, ističe Vice Mihanović (HDZ).


- Nema sutra nikakvih manipulacija, sve su to točke koje bi inače bile na sjednici gradskog vijeća i ne bi trebale biti sporne nikome, ali kako je sad kampanja već krenula, sad je sve sporno, navodi Jakov Prkić, predsjednik GV Splita.


Očekuju se još najmanje tri kandidata za gradonačelničku poziciju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!