Split spreman za izvanredne nedjeljne izbore

24.06.2022.

16:19

Autor: Dominik Strize/Ivana Šilović/Regionalni dnevnik/HRT

Split

Split

Foto: wikipedija.org / wikipedija.org

Uoči nedjeljnih izvanrednih izbora u Splitu, u ponoć počinje izborna šutnja. Devet kandidata za gradonačelnika u posljednjem je danu kampanje. 

- Split na izbore za Gradsko vijeće izlazi s 11 lista. S jedne strane će biti HDZ i Željko Kerum (HGS), a s druge strane će biti, po svemu sudeći, svi ostali, javila je Ivana Šilović iz Splita.

Šilović je rekla da je u prošlom sazivu Ivica Puljak s partnerima imao većinu, a ankete pokazuju da bi se gotovo identična situacija mogla ponoviti u novom sazivu gradskog vijeća. 

Od 11 lista za Gradsko vijeće, njih tek 6, prema provedenim istraživanjima imaju šanse za osvajanje mandata. Kako će se slagati većina u Vijeću još je neizvjesno, no sigurno je da će Split gradonačelnika dobiti u drugom krugu izbora koji će se održati dva tjedna kasnije. Najizgledniji su kandidati dva znanstvenika - bivši gradonačelnik, koji je i inicirao prijevremene izbore, Ivica Puljak iz stranke Centar i novo ime na političkoj sceni Zoran Đogaš - nezavisni HDZ-ov i HSS-ov kandidat.

- Izađite na izbore i dajte nam vjetar u leđa da te vjetar u leđa poštenom Splitu da zaista od Splita napravimo centar svijeta, poručio je Puljak (Centar).

- Split bi trebao kao centar kao središte kao hrvatska metropola na moru kao veliki drugi najveći hrvatski grad biti primjer drugima mi nismo primjer, rekao je Zoran Đogaš, nezavisni (HDZ, HSS).

Kao treći po istraživanjima ponovno je Željko Kerum i njegov HGS.

- Splitu treba čovjek svjetskog ugleda europskom ugleda koji neće osramoti Split koji neće na takav niski način pričati i optuživati i tako dalje na kraju biti saniran, rekao je Željko Kerum (HGS).

Ni ostali kandidati ne štede se u obećanjima i podsjećaju na ono što su do sada uradili za Split.

- Splitski most je pokazao u proteklih godinu dana da nismo svi isti da se i te kako može biti dio projekta i suradnje projektne većine a da se pritom za sebe ne uzme ništa, rekao je Josip Markotić (Most).

- To je glas za stranku koja jedina nema centralno u Zagrebu igla za nastavak naše borbe za zeleni Splitu od po klimatskih promjena za Split kojem će mladi imati gradske stanove za najam za prem osoba s invaliditetom, rekla je Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju).

- Ako izađete i podržite mene kao kandidata i moj tim ljudi potruditi se da svaka Splićanka svaki Splićaninu kvart svaki dio grada u Splitu bude jednako bitan, rekao je Davor Matijević (SDP).

I prema najnovijim istraživanjima tko god postane gradonačelnik teško će sastaviti stabilnu većinu u Gradskom vijeću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!