Snijeg i olujni vjetar u većem dijelu zemlje paralizirali promet

21.01.2023.

19:40

Autor: Nataša Ban/Dominik Strize/T.D./Dnevnik/HRT

Vremenske nepogode

Vremenske nepogode

Foto: HTV / HRT

Hrvatsku je okovala prava zima, kako i priliči drugoj polovini siječnja. Snijeg i olujni vjetar u većem su dijelu zemlje paralizirali promet, a snijeg se spustio i do Dalmacije. Pravo zimsko nevrijeme stvorilo je velike probleme u prometu, tijekom dana za kamione nije bilo slobodne ceste iz unutrašnjosti prema moru, za sav promet zatvorene su neke dionice autocesta. 

Galerija
Snijeg u Hrvatskoj, Foto: HTV/HRT
Snijeg u Hrvatskoj, Foto: HTV/HRTSnijeg u Hrvatskoj, Foto: HTV/HRTSnijeg u Hrvatskoj, Foto: HTV/HRT

Reporterka HTV-a Dajana Kruneš javila se u Dnevnik iz Delnica te je rekla kako i večeras bura u kombinaciji sa snijegom stvara probleme u prometu, ne samo u Gorskom kotaru, nego duž Jadrana, Like i unutrašnjosti zemlje. 

- Zbog orkanskih udara, autocesta A6 od jutra je zatvorena od čvora Kikovica do Delnica za sva vozila. Prometuje se kroz Gorski kotar, ali ne mogu prometovati kamioni i tegljači. Problema ima i na ostalim autocestama koje su prekrivene snijegom. Zatvorena je autocesta A1, standardni čvor, Sveti Rok-Posedarje, rekla je. 

Dionica autoceste A6 između čvorova Delnice - Kikovica zatvorena je od jutra. Poslijepodne je za tegljače zatvoren promet i na staroj cesti. Otvorene ceste prema moru i riječkoj luci - na sjeveru nema. Kamioni stoje. 

- Nikome nije drago da tegljači i da prikoličari stoje na cesti, to su svakako problemi, problemi su i s burom na dijelu autoceste, rekao je Valentin Crljenko, tehnička služba, Autocesta Rijeka - Zagreb.

Krčki most jutros je zatvoren, bura je na mahove puhala i 180 kilometara na sat. U Lici pada gust snijeg, niske su temperature pa se zadržava na kolniku, promet je spor. Na Plitvičkoj magistrali kod Korenice najteži su uvjeti - snijeg, vjetar, mećava, zapusi, loša vidljivost. Teretnim vozilima zabranjen je promet prema Dalmaciji i obrnuto.

Zabijeljela se Dalmacija. Dalmatinska zagora jutros se probudila s 20-ak centimetara snijega i zakrčenim cestama. Vrijeme da se izvade lanci za snijeg. S druge strane Biokova, u Makarskoj, udari bure do 120 kilometara na sat.

Katamaranske linije iz Splita prema otocima prekinute su. 

Zabijelio je snijeg i Imotsku krajinu - na nekim mjestima napadao ga je i do 25 centimetara. U nekim je zaselcima bilo teško izaći iz kuća, no zimske su službe, kako tvrde - odradile posao. Zalepršale su pahulje i u Šibeniku, ali nisu se zadržale na tlu. Zasad, ništa od snijega. Za svaki slučaj na drniškom i kninskom području na teren je izašla mehanizacija, solila se cesta. 

- Mi imamo 19 vozila, što je momentalno na terenu, što u pripravnosti. Imamo dosta zaliha soli, oko 900 tona, tako što se toga tiče nema problema nikakvih, rekao je Josip Meić, Nadcestarija Šibenik.

No zbog bure, jutros trajekt na liniji Šibenik - Kaprije - Žirje nije isplovio. 

150 Žirjana odsječeno je od kopna. Ondje su zabilježeni udari bure od 90 kilometara na sat. 

U Dubrovniku ipak nije snijeg, nego ostaci tuče koju je nevrijeme sinoć nanijelo na grad. Jutros je posla imala i ralica. No unatoč jakom vjetru i hrpicama ostataka tuče, turističke šetnje Stradunom nisu izostale. 


Reporterka HTV-a Tatjana Lisičin javila se u Dnevnik iz Šestanovca te rekla kako je Dalmacija veći dio dana bila odsječena od unutrašnjosti države.

- Više nije tako, na jug Hrvatske sada se može, ali samo osobnim automobilima preko Velebita. Promet kamionima još je zabranjen. Snijeg je najviše padao na sinjskom, imotskom i vrgoračkom području tijekom noći, ali zimske službe odmah su raščistile autocestu. Na županijskim cestama u jednom trenutku bulo ej 20 ralica. One će cijelu noć pokušati raščistiti svaku cestu i do najdaljega zaseoka. Snijeg je padao i u priobalju. U Splitu je više padala susnježica, rekla je. 

Uska cesta i snijeg. Malo nervoze i dogovor. Autobus prolazi netom očišćenom cestom. Ovako je na svim prometnicama u splitskom zaleđu.

- Sve su ceste prohodne nastojat ćemo da tako bude tijekom cijelog dana prognoza je da će i dalje padati snijeg i susnježica ekipe su spremne i tu smo, rekao je Petar Vuletić, voditelj zimske službe Županijskih cesta Split.

Upućeni kažu, ovakav razmočeni snijeg na razmjerno visokim temperaturama i uz kišu ne može stvarati probleme.

- Nije tako nešto strašno, prohodno je, rekao je Ivan Grgica.

Problema bi moglo biti noćas, kada temperatura padne ispod nule i sve se zaledi. Zimska će služba posuti ceste, a ima lijeka i za one vozače koji ne poštuju zimske uvjete.

- Policija zaustavlja kontrolira zimsku opremu. Sve u redu, nema većih problema na cesti, rekao je Goran Bušelić, Županijske ceste Split.

Vozačima problemi, a djeci veselje. Barem nakratko.

- Ovo je lijepo, samo da potraje, jer otapa se. Neće biti za djecu malo, ne možete snješka napraviti kad se stalno topi, rekao je Ante Kvasina.

Dubrava podno Mosora - napadao je snijeg, ali ralice su očistile putove, međutim ljudi moraju gaziti po ovakvim stazama kako bi došli do svojega blaga.

Marko Juginović i po snijegu i po ledu mora do staje. Kravica Malena čeka ga spremna za mužnju i dnevni obrok. Ništa ga ne smije omesti ni iznenaditi.

- Živio sam prije i živim danas, a volim raditi. Imam osam krava i sam brinem o njima, rekao je Marko.

I supruga Dubravka po snijegu teško gazi kako bi stigla do kokoši i nahranila ih. Bit će i jaja.

- Malo je grubo pod noge dok se ovo ne utaba i ne očisti dok ne očistimo, rekla je Dubravka Juginović

Iznenadilo je rano jutros i gospođu Ivanku kada je išla na posao.

- Nikako, da ne znam put napamet ne bi mogla nikako, nema stupića, oznaka, nema ničega, baš nezgodno, naglasila je Ivanka Šetka.

- Jutros nije baš bilo tako strašno. Ralice su prolazile, čistile su cestu i to je bilo sve uredno, rekao je Ivan Šetka.

Što će biti sutra ujutro, samo nebo zna.Pršuti Marka Juginovića jedva su dočekali zahladnjenje i buru. Baš se dobro suše.


Tisuće Zagrepčana, u nedostatku snijega u samom gradu, po djelić zimske idile zaputile su se danas na Sljeme. Zbog velikog broja vozila, na Sljemenskoj cesti nastali su zastoji pa su mnogi, umjesto na snijegu, sate proveli - u koloni. Policija je poslijepodne, u podnožju, cestu zatvorila za promet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!