Napokon uklanjanje azbestnih ploča u Šinama

27.02.2023.

17:11

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/Dominik Strize/E.P.C.

Opasne azbestne ploče u splitskom naselju Šine čekaju uklanjanje

Opasne azbestne ploče u splitskom naselju Šine čekaju uklanjanje

Foto: HTV / HRT

Stanovnici splitskog naselja Šine već 30 godina čekaju da se uklone ruševine bivšeg objekta obrade kamena. U blizini je osnovne škole koju pohađa 536 učenika a na objektu su po zdravlje opasne azbestne ploče. Čini se da bi opasne ruševine napokon trebale biti uklonjene početkom ožujka.


Cijelo je naselje i dobilo ime po asfaltom prekrivenim željezničkim šinama. U ruševnim objektima imamo što i vidjeti. A nad nama vreba najveća opasnost, i to samo desetak metara od najveće i najbrojnije splitske škole.


- Svaki dan su tu na velikom odmoru, a kad nisu u školi tu se druže, rekreiraju. Kao što sad puše vjetar tako ispuhuje čestice razlomljenog azbesta u školsko dvorište, kaže Marina Kovačević, predsjednika Gradskog kotara Šine - Split. 


Zadnjeg dana veljače istječe rok koji komunalno redarstvo na temelju rješenja građevinske i inspekcije za zaštitu okoliša dalo nepoznatom vlasniku da ukloni ova zdanja.


 Posao, očekuju, treba početi što prije, već u srijedu, nadaju se, jer se već predugo čeka - 30 godina. Nije da svih tih godina ništa nisu pokušavali.


- Pa bilo je dopisa prema gradu i od strane škole, ravnatelja škole, naših dopisa, međutim imovinsko-pravni odnosi se nisu bili riješili i sada nakon nekoliko godina Marina je uspjela riješiti, rekao je Gordan Milinović, bivši predsjednik GK Šine - Split. 


- Nisam se dala zastrašiti floskulama da se ne može ili da je nemoguće, ja to ne prihvaćam kao roditelj i kao predsjednica Gradskog kotara. Moja odgovornost ne samo  moje dijete, nego sva naša djeca i to mora biti prioritet. Jer ako nama djeca nisu na prvom mjestu, onda smo zakazali u svakom smislu - i civilizacijski i moralno i kao građani i kao ljudi, ističe Marina Kovačević.


Bio je tu i divlji deponij građevinskoga otpada koji su sanirali sami stanovnici kotara. A azbest je zakonom određen kao opasan otpad i zakonom je propisano njegovo obvezno uklanjanje, stoga je još više neshvatljivo kako mjerodavni nisu i ranije reagirali. Nakon što se objekti uklone, planiraju izgraditi društveni centar iz EU fondova.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!