Splitski hitni kirurški prijam jedan je od najopterećenijih bolničkih odjela takvog tipa

25.12.2021.

19:54

Autor: Ivica Đuzel/T.V./Dnevnik/HRT

Voditelj dežurne kirurške službe KBC-a Split dr. Zoran Kulenović

Voditelj dežurne kirurške službe KBC-a Split dr. Zoran Kulenović

Foto: HTV / HRT

Splitski hitni kirurški prijam jedan je od najopterećenijih bolničkih odjela takvog tipa u cijeloj zemlji, pokriva područje od Šibenika do Dubrovnika, u prosjeku dnevno oko 180 pacijenata. Građen je davne 1970. Zbog sve većeg broja pacijenata i zahvata nužno je preseljenje u nove i veće prostore.

Voditelj dežurne kirurške službe KBC-a Split dr. Zoran Kulenović kaže kako im ovaj blagdanski dan protječe uobičajeno, bez neki velikih gužvi.

- Do danas smo imali 70 pacijenata, to je jedan prosjek. Imali smo jučer i danas 12 prometnih, od toga dvije teške prometne nesreće, dva pacijenta su ozlijeđena i primljena u bolnicu. Imali smo, nažalost i jedno ranjavanje, dječak je jučer nastradao od petarde, kirurški je obrađen i primljen na dječju kliniku. Također, imali smo dva obiteljska nasilja i jedan prostrjel iz za sada neutvrđenih okolnosti, rekao je dr. Kulenović u središnjem Dnevniku HTV-a. Kaže kako su ove godine imali manje intervencija zbog petardi nego proteklih godina.

Ističe kako su zbog situacije s COVID-om izgubili dosta prostora, operacijskih dvorana.

- Urologija i plastična kirurgija su prešle kod nas na Firule pa se moramo nekako snalaziti. Ali za sada se snalazimo bez nekih većih problema, rekao je.

Iako im je dosta djelatnika prebačeno na COVID odjele, kaže kako i dalje mogu normalno raditi.

- Tu moram spomenuti anesteziološku službu koja je u svemu ovom ipak odradila najviše, nedostaje je anesteziologa kod nas a samim time i operacijskih dvorana, objasnio je dr. Kulenović.

Hitna u Splitu već je obilježila pola stoljeća rada u ovim prostorijama i objedinjeni kirurški prijam, projekt vrijedan 70 milijuna kuna, bi trebao poboljšati uvjete rada i osigurati bolju skrb za pacijente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!