Splitski ugostitelji ogorčeni odlukama gradske vlasti

21.11.2022.

07:00

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/HRT

Ugostitelji sastavljaju popis ugroženih radnih mjesta

Ugostitelji sastavljaju popis ugroženih radnih mjesta

Foto: Dnevnik / HRT

Splitske vlasti pokušavaju uvesti red među ugostitelje. Cilj im je ugrožene gradske prostore i kulturnu baštinu osloboditi od svega što onamo ne pripada. Otpor itekako postoji. Ugostitelji već sastavljaju popis ugroženih radnih mjesta i najavljuju otkaze.

U turističkom Splitu žestok sukob gradskih vlasti s ugostiteljima. Prema novim odlukama o komunalnom redu, u staroj jezgri već nakon Nove godine uklanja se velik broj štekata i terasa ili se one smanjuju.

"Prema prijedlogu, ugostiteljskim objektima u strogom centru grada zabranjuje se da imaju "ljuljačke, kauče, klupe, fotelje i slično". Na nekim se lokacijama smanjuje i dosadašnja površina terasa. Objekti brze prehrane u centru grada ne mogu imati stolove i stolice na javnoj površini"m stoji u prijedlogu Odluke o komunalnom redu.

I još je mnogo zabrana kojima se uvodi red u Splitu. Gradske vlasti ističu da će na većini trgova osloboditi skrivenu i ugroženu kulturnu baštinu. Ugostitelji ne misle tako.

- Ovaj novi prijedlog Zakona o komunalnom redu u potpunosti ruši identitet Mediterana. Mi smo navikli živjeti na ulici, odgojeni smo na ulici, svi gosti žele boraviti na otvorenim površinama, a ova odluka, što se tiče ugostitelja nije nimalo u duhu poduzetništva i razvoja grada, poručila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostitelja, HGK.

I to nije sve. U gradu su odlučili od Nove godine povisiti poreze za male iznajmljivače, i to drastično. Paušal, koji je 300 kuna po krevetu u povijesnoj jezgri, ubuduće će iznositi 1500 kuna ili 200 eura. Reakciju nije trebalo dugo čekati.

- Grad ništa ne daje, a traži namete od iznajmljivača. Nije ovo prvi namet koji grad nameće iznajmljivačima, da ne govorim o komunalnim troškovima. Ono čega se osobno bojim je da ćemo ući u sivo tržište, da će mnogi raditi na crno, a nema dovoljno inspekcija da se to kontrolira, rekla je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

S obzirom na odnos snaga u splitskom Gradskom vijeću, sve će odluke vjerojatno glatko proći pa se iznajmljivači, sa svojim argumentima, spremaju doći na iduću sjednicu. Jednako ogorčeni ugostitelji već sutra najavljuju okupljanje. Uputit će gradu popis ugroženih radnih mjesta i mogućih otkaza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!