Središte Zagreba u borbi s ilegalnim grafitima

14.09.2022.

19:58

Autor: Dnevnik/HTV/Marisabel Majić/E.P.C.

Grad Zagreb u borbi s ilegalnim grafitima

Grad Zagreb u borbi s ilegalnim grafitima

Foto: HTV/IMS / HRT

Zagreb već godinama muči problem ilegalnih grafita. Oko tisuću fasada u gradu devastirano je, a najviše njih u centru. Gradska uprava donijela je odluku kojom će se taj problem postupno o početi rješavati. Kako će se i koji će se grafiti skidati s gradskih fasada, za Dnevnik HTV-a objasnila je novinarka Marisabel Majić.

- Donesena je odluka kojom će  Grad Zagreb u 100-postotnom iznosu financirati skidanje grafita u centru grada, a u 80-postotnom u ostalim dijelovima grada. Na taj način suvlasnici koji uđu u taj program obvezat će se da nakon što im Grad Zagreb očisti ilegalne grafite s fasada, svaki idući grafit koji ponovno nikne na njihovoj fasadi morati financirati sami, iz vlastitog troška, odnosno iz pričuve, objasnila je Marisabel Majić. 


Napomenula je da se 80% grafita u Zagrebu nalazi u njegovom središtu. 


- Predsjednik gradske četvrti Donji Grad rekao je da im se više isplati ići u ovaj sistem uklanjanja grafita nego u lovljenje počinitelja, kazala je. 


- No, ako ih se ulovi, naravno postoje kazne, one su od šest mjeseci do dvije godine zatvora, ili od tisuću pa do 10 tisuća kuna. 


Istaknula je da svi umjetnički murali ostaju zaštićeni, a uklanjat će se samo ilegalni grafiti. 

Galerija
Oko 80% svih ilegalnih grafita u Zagrebu u središtu je grada, Foto: HTV/IMS/HRT
Zagreb Donji grad kreće u uklanjanje ilegalnih grafita, Foto: HTV/IMS/HRTU središtu Zagreba traže se mjesta za umjetničke grafite , Foto: HTV/IMS/HRT

Čak 80 posto ilegalnih grafita nalazi se u središtu Zareba. Ovakve prizore želi se ukloniti.  


- Za centar grada, Grad Zagreb financira čišćenje i uklanjanje grafita u stopostotnom iznosu. Ostali dio grada ima mogućnost u ovom trenutku, a možda ćemo kasnije krenut isto sa 100 posto iznosom, na 80 posto troškova skidanja grafita, rekao je Tihomir Milovac, zastupnik u Gradskoj skupštini. 


Svi suvlasnici koji će ući u taj program moraju se obvezati da će čišćenje svakog sljedećeg grafita financirati sami iz pričuve. Predsjednik gradske četvrti Donji grad kaže da je lakše čistiti grafite nego loviti počinitelje.


- Ali se radije odlučilo ići sistemom obeshrabivanja onih koji će grafitirati. U slučaju da oni ponove grafitiranje, i ako bude brzo uklonjeno, to je put da ih se obeshrabi jer on svaki put morao ponovno riskirati da će ga netko vidjeti i uloviti i trošiti boju, objasnio je predsjednik vijeća gradske četvrti Donji grad Robert Faber


Na očišćeno pročelje stavljat će se antigrafitni premaz koji će olakšavati daljnja uklanjanja grafita. Odluka je donesena nakon pilot-projekta provedenog u Vodnikovoj ulici, koji je pokazao da je ta strategija borbe protiv grafita financijski isplativa.


- Tada je taj cijeli proračun za cijelu Vodnikovu bio 112 000 kuna - i za skidanje, i bojanje i antigrafitni premaz. To za jednu ulicu od recimo nekih dvadesetak objekata, rekao bih,  nije tako veliki iznos i neće bitno opteretiti proračun, kaže Tihomir Milovac. 


Ulični umjetnik Boris Bare kaže da je situacija u Zagrebu, što se grafita tiče, lošija nego u većini drugih europskih gradova. 


- Negdje je to možda umjetnost. Po mom ukusu, meni se ne sviđaju, ja nikada ne bi pošarao novu fasada u koju su ljudi uložili puno novaca da se to sredi, kaže ovaj ulični umjetnik.


Donji grad počeo je tražiti lokacije na kojima bi se omogućilo grafitiranje, ali ono umjetničko, poput ovog.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!