SSSH: Smanjivanje mirovinskog doprinosa neprihvatljivo

04.05.2023.

15:31

Autor: Hina/HRT/D.S.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel, arhivska fotografija

Predsjednik SSSH Mladen Novosel, arhivska fotografija

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) protivi se bilo kakvom modelu smanjivanja doprinosa za mirovinsko osiguranje, uključujući promjene u stopi doprinosa i osnovici na koju se on obračunava jer to dovodi u opasnost budućnost mirovinskog sustava, priopćio je SSSH.  

SSSH ocjenjuje kako promjene u sustavu doprinosa koje najavljuje Vlada, a pozdravljaju poslodavci, vode prihvaćanju pogrešne teze da plaće mogu rasti samo kroz smanjivanje poreznog opterećenja.


Plaće mogu i moraju rasti i bez takvih mjera, i to prije svega kroz pravedniju raspodjelu dobiti i povećanje produktivnosti, poručuju sindikalci. 


Prostora za rast plaća ima i bez poreznog rasterećenja, što govore i podaci Registra godišnjih financijskih izvještaja Fine, koji pokazuju da je u 2021. godini ukupna dobit hrvatskih poduzetnika rasla za 109,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su plaće porasle malo više od šest posto.


Da su plaće svih 964.742 radnika zaposlenih kod poduzetnika u 2021. godini umjesto za šest porasle za 15 posto to bi ukupnu dobit smanjilo sa šest milijardi na pet milijardi eura, a poduzetnicima bi i dalje ostalo sasvim dovoljno za ulaganje u razvoj poslovanja i uživanje u ostvarenoj dobiti.


Prihvaćanje teze da rast plaća nije moguć osim kroz porezno rasterećenje stavlja Hrvatsku u poziciju zemlje s niskom cijenom rada, umjesto da je približi razini ekonomskog razvoja starih članica EU-a.


Troškovi mirovinskih prava stečenih iz rada trenutno nisu u potpunosti pokriveni uplatama doprinosa za mirovinsko osiguranje, a razlozi leže u niskoj stopi zaposlenosti, visokom udjelu sive ekonomije, te razini doprinosa za mirovinsko osiguranje koja je s 20 posto među najnižima u Europi.


Stoga SSSH tvrdi da daljnje smanjenje prihoda od doprinosa, unatoč uvjeravanjima da novca u proračunu trenutno ima i da će smanjenje biti nadoknađeno iz općih poreza, vodi slabljenju veze između mirovinskih prava i rada.


Ako novaca u proračunu ima i ako ga Vlada želi iskoristiti za porezno rasterećenje ili preraspodjelu prema radnicima s najnižim plaćama, za to postoje i drugi načini koji nisu opasni za mirovinski sustav, kaže SSSH koji ocjenjuje da najavljeni zahvati u sustav poreza i doprinosa ne predstavljaju pravu poreznu reformu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!