20:10 / 08.04.2022.

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/HRT

Stipić: Nakon trinaest sastanaka s Vladom došli smo do ruba

Državne i javne službe odbile Vladinu ponudu

Državne i javne službe odbile Vladinu ponudu

Foto: Dnevnik / HRT

Državne i javne službe odbile su Vladinu ponudu o rastu osnovice plaće od 2 posto u ovoj godini i naknadu od kunu i 20 lipa po kilometru za troškove prijevoza. Traže rast od 4 posto te da se u pregovore uključi i premijer Andrej Plenković i da se Vlada očituje o njihovu kompromisnom rješenju ili, u suprotnom, najavljuju štrajk nakon Uskrsa. 


Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", rekao je u Dnevniku HRT-a, kako su nakon trinaest sastanaka s Vladom došli do ruba, jedino što je moguće je uključiti najistaknutiju osobu glede političkog pitanja uključiti u ovaj proces. Kako kaže, očekivanja sindikata su velika i naglašava kako premijer svojim autoritetom može učiniti ono što se nije uspjelo učiniti kroz zadnjih 13 sastanaka.

Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, rekao je kako ne može reći hoće li se premijer uključiti u pregovore.

Sindikati traže 4 posto, a Vlada trenutno daje 2 posto. Ministar Marić kaže kako nema prostora za povećanje plaća u ovom trenutku. Opalić govori kako se nakon turističke sezone može razgovarati o daljnjim korekcijama.

Stipić govori da kada se traži 4 posto, to je nešto što je ispod predviđene inflacije i nešto što je ispod plaća u gospodarstvu.

- Sindikati pristaju da se cijena rada u javnom sektoru smanji za barem 2 posto. Uloga sindikata je poboljšati ili sačuvati cijenu rada i tu se vidi kompromis, rekao je Stipić.

Opalić je naglasio kako su u mandatu Vlade Andreja Plenkovića, plaće u javnim službama rasle od 27-45 posto, ovisno o sektoru. Kako kaže, taj je rast bio veći od inflacije.

Stipić naglašava kako je od 2009. godine zamrznuta osnovica plaća u javnim službama i pritom je milanovićeva Vlada dva puta smanjila plaće u javnom sektoru.

- Smatramo da ima prostora i ovaj zahtjev nije pretjeran, te da ga proračun može izdržati, rekao je i dodao kako ako bude volje da ima rješenje.


Ni trinaesta runda razgovora nije približila Vladine i sindikalne pregovarače vezano za rast osnovice plaće i troškova prijevoza u novom kolektivnom ugovoru. Stoga sindikati traže da se u pregovore uključi i premijer.  

- Sindikati su zajednički zatražili da se do srijede očituje Vlada Republike Hrvatske o spremnosti premijera da se uključi u rješavanje ovog problema, govori Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod".  

- I dalje ministar financija donosi 2 posto rasta plaće, dakle ovo je političko pitanje i zato se predsjednik Vlade mora uključiti, ovo je apsurd znate to djeluje kao apsurd. Taj apsurd nam nije objašnjen, a to znači da ne razgovaramo iskreno, naglašava Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. 

Vladinu ponudu o rastu osnovice plaće od dva posto od prvoga travnja odbile su i državne službe. 

- Ne možemo ni mi prihvatiti 2 posto u ovoj situaciji kad je inflacija tolika i ona je najveći udar na one osnovne životne potrepštine i troškove, rekao je Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH. 

Ministar financija poručuje kako su okolnosti takve da prostora za rast plaća baš i nema. 

- Nebrojeno puta otklonio bi bilo kakvu vrstu insinuacije da su naši zaposlenici, da su materijalna prava i plaće ono što dolazi na kraju. Ne, nisu nikada bili, niti će biti, ali imaju jednaki tretman kao i neke druge stvari o kojima u ovakvim izazovnim okolnostima vodimo brigu, rekao je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija. 

Sindikati su spremni na kompromisno rješenje, ali očekuju više 

- Ako ne dođe odgovor našeg premijera, te ako dakle mi ne uspijemo to riješiti na jedan kompromisan način, poslije Uskrsa možemo vrlo brzo očekivati najavu štrajka, rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod".

- Što se tiče industrijskih akcija, štrajka ili bilo čega drugoga dakle nama kao državnim službenicima govorim poglavito sada o policijskim službenicima nama to nije nikada problem napraviti no vjerujem da će biti dovoljno razuma, Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske. 

Do sredine sljedećeg tjedna znat će se hoće li biti novog sastanak na kojem bi mogao biti i premijer o čemu ovisi i hoće li sindikati početi s pripremama štrajka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!