Stipić podržava nove mjere samoizolacije za školarce

24.09.2021.

13:57

Autor: Studio/P.F./HRT

Željko Stipić

Željko Stipić

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić za emisiju HRT-a Studio 4 komentirao je buduća nova pravila o samoizolaciji učenika kao i porastu broja novozaraženih u školama. Rekao je da podržava nova pravila te da je i njemu cilj da se što više održi izvorna kontaktna nastava.

Od početka školske godine zabilježen je porast broja zaraženih učenika pa je sada najviše zaraženih između 10 i 19 godina, rečeno je na sjednici Nacionalnog stožera. U međuvremenu se priprema novi dokument kako bi vrijedila nova pravila za samoizolaciju učenika. Do sada su pravila za samoizolaciju bila da kada se pojavio i samo jedan učenik u razredu koji je bio pozitivan cijeli razred je išao u samoizolaciju. Nova pravila bi bila da u samoizolaciju uz učenika ide kolega koji sjedi u klupi ili netko tko je bio na manje od 2 metra udaljenosti od tog učenika. U samoizolaciju bi išli i oni učenici koji su se eventualno zajedno vozilu u školskom autobusu više od 15 minuta.

Sindikalist Stipić za nova pravila samoizolacije, kojima je očito cilj da se u svakom slučaju izbjegnu i samoizolacije i online nastava rekao da se tu radi o ublažavanju mjera koje su bile prošle školske godine

- Sve je to na tragu da se pokuša spasiti ono što se spasiti da. Ponajprije se tu radi o spašavanju kontaktne nastave i izbjegavanju online nastave. Te dvije vrste nastave ne mogu se ni na koji način izjednačavati, svima nama je jasno da su postignuća u online nastavi unatoč trudu učitelja, nastavnika , ali i svih drugih iz škole postignuća su skromna i zato se čini sve kako bi se pokušalo spasiti klasičnu nastavu. U tom smislu idu i ovi prijedlozi oko samoizolacije. Ja to podržavam kao netko tko je dugi niz godina bio u razredu znam da je kontaktna nastava u razredu nezamjenjiva, rekao je.

Na pitanje kako komentira najnovije podatke stožera da je među zaraženima ovaj tjedan veliki broj otpada na djecu od 10 do 19 godina te da to otvara i pitanje da se ipak krene u cijepljenje djece starije od 12 godina. kao što je to u Izraelu rekao kako su struka i stručnjaci ti koji će donijeti te vrste odluka.

- Naravno da ja mogu neki svoj stav i mišljenje no mi se tu moramo pouzdati upravo u one koji o tome znaju puno više od nas. Učenici su se vratili u škole i naravno da je situacija prije mjesec dana bila sasvim drugačija i sigurno dsa ovu činjenicu treba uzeti ozbiljno u obzir. Hoće li se i u kojem smjeru će ići odluke teško je meni kao laiku po tim pitanjima nešto konkretnije reći, rekao je Stipić.

Upitan imate li podatke o školskim samoizolacijama rekao je kako je svaki dan u drugom gradu i kako je svaki dan po školama.

- Mogu reći da je situacija jako različita. Bilo bi dobro da se uvede jednoobrazno postupanje i vjerujem da će to tako i biti kad se uvedu nove mjere. Situacija po školama je različita, imamo situacije gdje se u samoizolaciju šalje i cijeli razred, ali to razumijemo jer se po školama teško snaći u svemu ovome, Mislim da je to vrlo razumna mjera, čuo sam se s ministrom i on zaista sve čini kako bi se kroz rješenja koja će se donositi spasi izborna kontaktna nastava i kako bi, ako se već i mora dogoditi, s online nastavom suočili što je moguće kasnije, rekao je Stipić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!