Test dvaput tjedno za zdravstvene djelatnike bez potvrde, nova pravila za školarce

24.09.2021.

07:22

Autor: HRT

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji je iznio informacije o novim mjerama

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji je iznio informacije o novim mjerama

Foto: Hrvoje Jelavic/Igor Soban / PIXSELL

Ponovno se bilježi porast broja zareženih koronavirusom kao i sve veći pritisak na bolnice. Danas imamo 1291 novi slučaj zaraze. U bolnicama se liječi 678 zaraženih, 92 pacijenta su na respiratoru. Nažalost, preminulo je još 12 osoba.

Od početka školske godine zabilježen je porast broja zaraženih učenika, pa je sada najviše zaraženih između 10 i 19 godina, rečeno je na sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite. 


Od 1. listopada svi medicinski djelatnici odnosno zdravstveni djelatnici koji nemaju COVID potvrdu, odnosno potvrdu o preboljenju ili cijepljenju, morat će se testirati na Covid-19 dva puta tjedno. 


- Oni koji se ne žele testirati ni cijepiti, a nisu preboljeli, ne znam što bih rekao i kako bih karakterizirao njihovo ponašanje. Upravo zato da ne bismo nekoga diskriminirali i da bismo svima omogućili pravo na rad, zato smo i uveli mogućnost testiranja. Ona će u prvom trenutku biti besplatna, kao što smo najavili, međutim naravno da ne može dovijeka biti tako, komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Ako to odbiju, neće moći ući na svoje radno mjesto. Na zdravstvenoj ustanovi je da im osigura zamjenu, a oni pak ulaze u evidenciju i ostaju bez naknade. 

Sve je više zaraženih i u školama. Uočene su različite prakse u školama - pa su u nekim školama svi učenici u samoizolaciji. Upravo iz tog razloga u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) rade na novom kojim će jasno precizirati tko treba ići u samoizolaciju.

Primjerice učenici koji su sjedili u klupi sa zaraženim djetetom trebali bi ići u samoizolaciju.

- Upravo je u pripremi dokument koji se zove Postupak kod učenika oboljelih od COVID-a 19 koji je bio u nastavi u vrijeme zaraznosti, a koji će vrlo brzo ugledati svjetlo dana, rekao je Krunoslav Capak, dodavši kako je najbitnije u tom dokumentu vezano uz samoizolaciju - da će po tom dokumentu, ovisno o epidemiološkoj situaciji, biti stavljeni us samoizolaciju samo oni učenici koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra u svim smjerovima od oboljelog učenika.

Isto tako, oni učenici koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su sjedili blizu ili stajali pokraj učenika koji je u međuvremenu obolio, kazao je.

Na konferenciji Stožera još jednom je naglašena važnost cijepljenja. Istaknuto je da su danas, od ukupno 12 preminulih, samo tri osobe bile cijepljene. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!